Nagyvilág

Lezuhant egy utasszállító gép Oroszországban

A FlyDubai társaság Boeing 738-800 típusú gépe zuhant le a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városának repterén. Az első információk szerint a gép landoláskor eltévesztette a kifutópályát. A fedélzeten 55 utas és 7 fős személyzet utazott. Senki nem élte túl a tragédiát – írja a BBC.

Galéria

Rosztov-na-Donu repülőterét lezárták – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma. A gép kigyulladt és darabokra zúzódott, a mentőalakulatok nagy erőkkel próbálják megtisztítani a terepet a roncsoktól.

A rosztovi terület kormányzója azt közölte, hogy mintegy 250 méterrel a leszállópálya előtt csapódott a földnek a Flydubai légitársaság utasszállító gépe, amely kétszer is megkísérelte a landolást.

A gép a Rosztov-na-Donu környékén tomboló viharos időjárás miatt mintegy két órán át körözött a repülőtér légterében, és erős oldalszélben másodszorra kísérelte meg a landolást, amikor helyi idő szerint 3.42-kor mintegy 250 méterrel a leszállópálya előtt a földnek csapódott – közölte a vizsgálatot irányító orosz hatóság. Egy, az RT orosz tévében bemutatott biztonságikamera-felvételen látszik, amint a gép egyik szárnya még a leszállópálya elérése előtt a földnek csapódik, majd lángok és szikrák csapnak a magasba.

Az egyik feketedobozt, amely a pilóták és a légiirányítók kommunikációját rögzíti, már megtalálták.

Ambulances are seen outside the airport entrance following the crash of a flydubai Boeing 737 aircraft in the city of Rostov-on-Don on March 19, 2016. All sixty-one people on board a flydubai Boeing 737 were killed when their plane crashed and burst into flames as it was landing in Rostov-on-Don, in Southern Russia, on March 19 morning, a local official said. / AFP / SERGEI VENYAVSKY
Mentőautók várakoznak a rosztovi reptér bejáratánál (Fotó: Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma)

Ezen a videófelvételen a becsapódás pillanata látszik:

A orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma délelőtt közzétette honlapján (http://www.mchs.gov.ru) az utasok és a személyzet névsorát.

A cirillbetűs listán magyar név nem szerepel. A Külügyminisztérium is megerősítette, hogy nincs magyar állampolgár az áldozatok között.

A Flydubai légitársaság közlése szerint

  • 44 orosz
  • 8 ukrán
  • 2 indiai
  • és 1 üzbég

állampolgár utazott a gépen. A halottak között 4 gyerek is van.

Relatives of the victims of the airplane crash speak with a Russian Emergency psychologist (L) at the airport in Rostov-on-Don on March 19, 2016. at the airport in Rostov-on-Don on March 19, 2016. All sixty-two people on board a flydubai Boeing 737 were killed when the plane crashed and burst into flames as it was landing in Rostov-on-Don, in Southern Russia, on Saturday morning, officials said. The plane was making its second attempt to land in bad weather when it missed the runway, erupting in a huge fireball as it crashed and leaving debris scattered across a wide area. / AFP / SERGEI VENYAVSKY
Fotó: Europress

A TASZSZ orosz hírügynökség emlékeztet, hogy szombatra virradóra viharveszélyt jelzett előre a rosztovi területre vonatkozóan a meteorológiai szolgálat.

A szerencsétlenség közvetlen oka egyelőre nem ismeretes. Vaszilij Golubjov, a Rosztovi terület kormányzója szerint a katasztrófát feltehetően a szinte hurrikán erejű széllökések okozták. A hatóságok ugyanakkor nem zárják ki az emberi hiba lehetőségét sem.

Az időjárási viszonyok borzalmasak voltak, a gépünk félelmetesen rázkódott

– mondta el a LifeNews orosz televíziónak egy utas, akinek járata az átirányítás miatt Krasznodarban szállt le, még a FlyDubai gépének lezuhanása előtt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik