Nagyvilág

Leégett a calais-i sátortábor jogi központja

A központot tavaly nyitották meg azután, hogy szélsőségesek rendszeresen rátámadtak a táborlakókra.

Leégett az észak-franciaországi Calais-ban a menedékkérők sátortáborának jogi központja. A jogi tanácsokat nyújtó iroda a tábor azon részén volt található, melynek felszámolását szerdán fejezte be a prefektúra által megbízott magáncég. A felszámolást engedélyező bírói döntés alapján érintetlenül hagyták a jogi központ mellett a muzulmán és katolikus imahelyeket, valamint egy iskolát.

A lille-i ügyvédi kamara azt állítja: felgyújtották az önkéntesek által működtetett jogi központot, de a prefektúra szerint egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet. Vincent Potié, a kamara vezetője elmondta: egy szemtanú látta, amikor egy férfi közeledett, valamit eldobott, majd elfutott. Az ügyészséghez fordulnak.

„Meg akarják fosztani azokat az embereket a minimális jogaiktól, akik háborúk és diktatúrák elől menekülnek” – mondta Potié. A jogi központot azután nyitották meg, hogy szélsőségesek rendszeresen rátámadtak a táborlakókra.

A calais-i illegális tábor lakói közül néhány százan a januárban felállított fűtött lakókonténerekbe költöztek át, 300-an pedig az ország távolabbi részein lévő, mintegy száz befogadó központba mentek tovább, miután lemondtak arról, hogy átjussanak Nagy-Britanniába.Több százan a tábor továbbra is megtűrt északi részére költöztek. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik