Nagyvilág

Képzeld el, hogy holnaptól Alekosz és Baukó Éva vezetik az országot

Én nem azért jöttem ide, hogy barátokat szerezzek, én megmondom az igazat a szemedbe!

Sokan nem értik az amerikaiakat és úgy általában az amerikai közvéleményt sem, hogy miért van szinte minden szereplő kiakadva azon, hogy Donald Trump lassan már ott dörömböl a Fehér Ház ajtaján. A milliárdos szerepét és karakterét átültetni a hazai viszonyok közé egyszerre könnyű és nehéz feladat. Egyrészt könnyű, mert Trump üzenetei és retorikája nagyban megegyezik a magyar szélsőjobb, sőt, akár a kormány mondanivalójával.

Legyen szó menekültekről, vagy az élet más nagy dolgairól, Trump sokszor ugyanabból a kottából játszik, mint Le Pen, vagy Orbán Viktor. Magyarországon tehát lehet arról némi fogalmunk, hogy a végletekig egyszerű, poplista szövegeket hogyan fogadják kint az amerikai társadalom különböző rétegei, de azt már nehezebb elképzelni, hogy Trump honnan érkezett meg a tengerentúli nagypolitikába.

Gif: BuzzFeed

Méltó hazai Trump-hasonmás lehetne Széles Gábor, a Magyar Hírlap és az Echo TV tulajdonosa és az Orbán Viktorral épp durcás viszonyban lévő Simicska Lajos is. Ők elsősorban a vagyonuk és az üzleti, valamint politikai kapcsolataik miatt hasonlítanak a milliárdosra, ám nagy különbség, hogy míg Donald az élvonalban csinálja a politikát, addig az említett pénzemberek nagyrészt inkább a háttérben maradnak. Itthon talán Trump kareketere, pontosabban a közbeszédben vagy a társadalomban betöltött szerepe a legnehezebben megfogható.

A republikánusok fenegyereke sokszor olyan vehemenciával és lényegre törő egyszerűséggel beszél magáról és a céljairól, mint egy valóságshow szereplője. Trump rengetegszer puffogtatja azt az itthon is sokat hallott közhelyt, hogy “ő nem azért jött, hogy barátokat szerezzen”. Sokan azzal viccelődtek és maga Trump is elismerte, hogy akár embereket is agyonlőhetne az utcán, akkor sem veszítene szavazókat. És valóban: sem a politikai ellenfelek kritikái, sem a saját maga okozott botrányok nem tudták jelentősen meggyengíteni a szavazóbázisát.

Gif: Tumblr

Ha belegondolunk, Trump a politikai pályája kapcsán sem csinál mást, csak azt, amihez egész életében értett: sikeres. Sokan fasisztának, idegengyűlölőnek, vagy szexistának tartják, de igazából mindegy is, hogy mit gondol ő valójában a világról. Amit tesz az káros, hiszen tömegeknek ad bonyolult kérdésekre egyszerű válaszokat, befolyásol, nem törődik a cselekedetei következményeivel. De mindennek ésszerű és racionális oka van: Trump mindent megtesz a győzelemért. Lehet persze ezért nem szeretni, de ő megmondta, nem barátokat szerezni jött.

Akárhogy is, a folytonos agresszív médiaszerepléssel és a kritikák lepattintásával Trump személyében egy olyan nyerőgépezet jött létre, ami félelmetes magasságokba juthat, olyan ez az amerikaiaknak, mintha nálunk egyik napról a másikra Baukó Éva és Nagy Alekosz váltaná Orbán Viktort és Áder Jánost az ország élén. Félelmetes gondolat, nem igaz?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik