Külföld
Lithuanian Prime minister Dalia Grybauskaite, French President of Republic Francois Hollande talks with Dutch Prime minister Mark Rutte and EU Council President Donald Tusk and Hungary Prime minister Viktor Orban (BackR)  during the European Union summit in Brussels on March 17, 2016, where 28 EU leaders will discuss the ongoing refugee crisis.  / AFP / JOHN THYS

EU-Törökország: folytatódik a csúcstalálkozó

24.hu
24.hu

2016. 03. 18. 14:45

Megállapodtak az elfogadásra szánt egyezmény szövegéről, már vasárnaptól lehet kézzel fogható eredmény.

Péntek délután ismét összeült az EU 28 tagállamának vezetője, hogy értekezletük második napján is folytassák tárgyalásaikat a menekültválság megoldását célzó uniós és török közös tervről.

Csütörtökön sikerült megállapodni a tervezett kétoldalú egyezmény kompromisszumos szövegéről, délelőtt pedig Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, valamint Mark Rutte, a miniszterek uniós tanácsának soros elnökségét ellátó Hollandia miniszterelnöke külön tárgyalt Ahmet Davutoglu török kormányfővel.

Egyedi elbírálás

Uniós források szerint a csütörtöki tárgyaláson nem sokban változtattak a vitára bocsátott szövegtervezeten, és sikerült eloszlatni a körvonalazódó megállapodás jogszerűségével kapcsolatos aggályokat is. Emellett biztosították, hogy az elutasított menedékkérők visszaküldésekor betartsák a nemzetközi jogi kötelezettségeket.

Az elfogadott megállapodás-tervezetben a hírek szerint kiemelték, hogy a menedékkérők ügyét minden esetben egyénileg kell elbírálni. Arra is kitértek, hogy az érintettek Törökországba való visszaküldésében az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai is részt fognak venni. Hangsúlyozták, hogy a Törökországgal szembeni uniós vízumkényszer eltörlése akkor lehetséges, ha Törökország eleget tesz a vonatkozó előírások mindegyikének.

Ígéret újabb hárommilliárdra

A török uniós csatlakozási fejezetek megnyitásáról a kompromisszumos javaslat semmilyen konkrét kötelezettségvállalást nem tartalmaz, mindössze annyit fogalmaztak meg, hogy ezt meg fogják tenni, „amint lehetséges”. Abban is megegyeztek, hogy a Törökországban lévő szíriai menekültek ellátására felajánlott 3 milliárd eurón kívül, a kívánt eredmény elérése és fenntartása érdekében az EU kész további 3 milliárd euró folyósítására 2018 végéig, de csak az eredetileg elfogadott összeg felhasználása után.

Nevük elhallgatását kérő uniós diplomáciai források szerint, ha sikerül megállapodásra jutni Törökországgal, akkor az illegálisan Görögországba érkezett menedékkérők visszaküldésének rendszere már vasárnaptól érvénybe léphet. A cél, hogy az útnak indulók és az embercsempészek számára is üzenetértékű legyen, hogy a továbbiakban jogellenesen nem lehet belépni az EU területére. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.