Nagyvilág

Belevaló menyasszonyokat és vőlegényeket keres egy magyar startup

Két magyar lánynak elképesztő ötlete támadt, hogyan csökkenthetők az esküvői kiadások. Jegyeket árulnának a saját lakodalmadra.

Join My Wedding – vagyis csatlakozz az esküvőmhöz! Ez a neve annak a most induló vállalkozásnak, amely belépőjegyeket árul a világ különböző országaiban tartott házassági ceremóniákra.

Legyen az török, indiai, zsidó vagy magyar esküvő, bárki csatlakozhat turistaként, ha éppen az adott országban jár és kifizeti a pár százdolláros beugrót. Cserébe ehetnek-ihatnak, mint a többi vendég és részt vehetnek a hagyományos ünnepen, ami sok helyen akár napokig is eltarthat. Az eseményen a külföldi „fizető” vendégeket egy host kalauzolná, a ruhavásárlástól a fodrászig, és mindenben segítségükre lenne.

A világ minden tájára árulnának esküvői belépőket. Forrás: 123rf
A világ minden tájára árulnának esküvői belépőket. Forrás: 123rf

A startup ötletgazdája két magyar lány, és ezalapján egyikük egy indiai társsal indította el az online weboldalt.

A honlap összeköti azokat a párokat, akik éppen házasodni készülnek és az utazókat, akik valamilyen új, egyedi dolgot próbálnának ki” – magyarázza Párkányi Orsi alapító.

Orsinak nem ez az első startupja - Auszráliában egy női vállalkozókat segítő egyesületet is vezet
Orsinak nem ez az első startupja – Auszráliában egy női vállalkozókat segítő egyesületet is vezet

A Join My Wedding kvázi úgy működik, mint egy webshop. Ha a párok úgy döntenek, hogy szeretnének külföldieknek jegyet árulni az esküvőjükre, regisztrálniuk kell a honlapon, és részletes útmutatót adni a tervezett eseményekről, illetve arról, mi van benne az árban.

Az utazók böngészhetnek az esküvők között, és mint egy online boltban, kiválaszthatják, hány darab jegyet szeretnének a választott esküvőre, és bankkártyával fizethetik is. Mintha csak színházba készülnének – mondja Orsi.

Csak gondolj bele: amikor nyaralunk, el tudunk menni múzeumba, étterembe, akár egy előadásra vagy koncertre is, de mi a helyzet egy valódi, tradicionális esküvővel? Nem lenne fantasztikus végignézni egy indiai, zsidó vagy mondjuk indonéz lakodalmat, részt venni valakinek ezen a különleges napján és első kézből megtapasztalni a kulturális szokásokat? A Join My Weddinggel ez mind lehetővé válik.”

Orsi és az ötletadó Márti egy éve találkoztak egy baráti sörözésen Budapesten.

2012-ben egy indiai barátom, akit az egyetemen ismertem meg, meghívott az esküvőjére Indiába. Olyan volt, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva: elvittek minket szárit venni, az esküvő napján hajnalban keltünk, hogy a fodrász elkészítse a frizuránkat, az esküvő napokig tartott, showszerű táncokkal, és az indiai hagyományokhoz híven a fő gálavacsorán tízezer vendéggel.”

Mártiban akkor fogalmazódott meg először, hogy a legtöbben egy ilyen kulturális élményt nem tapasztalnak meg, hiszen nincsen Indiában, Tokióban vagy éppen Thaiföldön barátjuk.

Amikor tavaly Orsival a közös barátainkon keresztül megismerkedtünk, és meséltem neki az indiai élményeimről, illetve felvetettem, hogy vajon miért nem lehet esküvőkre jegyet venni, Orsinak felcsillant a szeme. Így született meg a Join My Wedding.

Orsi jelenleg Ausztráliában él és hivatásszerűen is vállalkozások beindításával, mentorálásával foglalkozik. Ő az alapítója az egyik legnagyobb ausztrál startupokat segítő egyesületnek, a Women as Entrepreneurs-nek.

Ausztráliában jól ismert tanácsadó, elsősorban női vállalkozóknak szervez konferenciákat, szemináriumokat, és rendszeresen tart előadásokat különböző eseményeken, képzéseken, és egyetemeken.

Orsi társa, az indiai származású, de szintén Ausztráliában élő Pallavi a Join My Wedding marketingjéért felel, valamint az ő feladata a site megtöltése esküvőkkel.

Az úgynevezett Shared Ecomomy (közösségi gazdaság) koncepciója viharos gyorsasággal ért el sikereket olyan weboldalak formájában, ahol az emberek a saját portékájukat/vagyonukat bocsátják áruba

– fejtegeti Orsi saját üzleti modelljük lényegét, az Airbnb és az Uber hódítását hozva példaként.

A Join My Wedding csapata szenvedélyesen hisz abban, hogy a szerelmes párok is szeretnék megosztani a nagy napjuk élményeit másokkal.

És hogy miért éppen nemzetközi vendégekkel tennék ezt?

A weboldal erre egy hétpontos listával szolgál, egyebek mellett olyan okokat említve, mint az esküvő presztízsének az emelése, új emberek megismerése és az esküvői kiadások egy részének fedezése az eladott jegyekből.

Jelenleg még csak úgynevezett mintaesküvőket mutatnak be a honlapon, köztük egy törököt. Eszerint Azra és Utku három év ismeretség és egy év jegyesség után kelnek egybe áprilisban, és szeretnék ezt a napot olyan különlegessé tenni, amilyenné csak lehet.

A Join My Wedding honlapján ehhez hasonló esküvői leírásokkal és fotókkal árulhatsz jegyet az esküvődre
A Join My Wedding honlapján ehhez hasonló esküvői leírásokkal és fotókkal árulhatsz jegyet az esküvődre

Mivel mindketten szeretünk emberekkel ismerkedni és szeretnénk megosztani a hagyományainkat, örömmel látnánk vendégül 10 külföldi turistát az esküvőnkön. A testvéreink vigyáznak majd a vendégekre, elmagyarázva az összes tradíciót a templomtól a partiig

– állítja a példaként szolgáló leírás.

Azra és Utku a minta szerint 600-800 vendéget vár az esküvőre, ahol lesz hennafestés és egy tehenet is feláldoznak majd, amit aztán tradicionális török étel formájában szolgálnak fel mindenkinek, aki arra jár. Egy jegy 200 amerikai dollárba kerül, és nemcsak a teljes esküvőn való részvétel, hanem a szállás két éjszakára is benn van az árban.

És hogy lát-e az oldalban fantáziát egy magyar esküvőszervező?

Micsoda ötlet! Ettől függetlenül nehéz megmondani, hogy a magyar esküvői életre mennyire lesz hatással a kezdeményezés”

– mondja a Bara Wedding tulajdonosa.

Varga Barbara szerint a legtöbb magyar pár még mindig inkább bensőségesen, a szerettei és barátai körében tölti el az esküvő napját.

Persze mint minden, ez is változik – és Magyarországon is egyre több olyan pár van, akik szívesen látnának, akár esküvőjük napján is, külföldi vendégeket. Például a vegyes házasságot kötő párok, akik eleve nyitottabbak, mivel a párjuk miatt már megismernek egy másik kultúrát. Lehetnek olyanok is, akik azért vennék igénybe ezt a kezdeményezést, mert büszkék magyar hagyományaikra és szívesen megmutatnák azt másoknak. A nyitottság mellett persze a praktikum is döntő lehet ebben az esetben. A jegybevételből az esküvői költség egy kisebb része valóban fedezhető. Én mindenesetre ajánlani fogom minden párnak ezt a különleges lehetőséget.

Persze a magyar startup számára a java még csak most jön, ugyanis egyelőre annyi pénzt fektettek a vállalkozásba, ami a minimális induláshoz szükséges, vagyis a honlapot készítették el.

A belevaló párok jelentkezését még várják, beleértve azokat a magyar házasodni készülőket is, akik szívesen mutatnák meg külföldi turistáknak a magyar lakodalmi tradíciókat (a különleges esküvői helyszíneket, a magyaros menüt a magyar borokkal és persze a pálinkával, a magyar lakodalmas zenét vagy akár a menyasszony rablást és a menyecske táncot is) – és közben még egy kis pénzt is keresnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik