Nagyvilág

Már a jövő héten megalakulhat Fico kormánya

fico (Array)
fico (Array)
Nagyon fura kormánykoalíciót rakott össze Robert Fico Szlovákiában: egybegyúrta Jan Slota volt szélsőjobbos pártját és az egyetlen parlamentbe jutott magyar pártot is.

Andrej Kiska szlovák államfő csütörtökön március 23-ra tűzte ki az új pozsonyi törvényhozás alakuló ülését. Robert Fico leköszönő és leendő új kormányfő közölte: bízik benne, hogy az új kormány még aznap vagy másnap megalakulhat.

Az alakuló ülés kihirdetése előtt Fico, a választáson győztes Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke a pozsonyi Grassalkovich-palotában átadta Kiskának azt a szándéknyilatkozatot, amiben a három másik koalíciós erő – a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd és a Háló (Siet) – elnökeivel szerdán megállapodtak az új kormánykoalícióról.

A csütörtöki egyeztetés után Fico azt mondta, viszonylag gyorsan meg tudtak egyezni a leendő kormányprogramba kerülő prioritásokról. Elmondta, amennyiben a parlament alakuló ülése rendben zajlik, az új kormány legkésőbb csütörtökön megalakulhat. Fico azt is hozzátette, hogy a még nem eldöntött személyi kérdéseket vasárnap estig lezárják. A koalíciós szerződés végső formája is körvonalazódik, és legkésőbb a parlament alakuló ülésére elkészül.

A menetrend

Fico közvetlenül az alakuló ülés után fogja beadni mostani kormánya lemondását az államfőnek, aki kinevezi az új kabinetet, aminek ismét Fico kerül az élére. Az új kormánynak a parlament alakuló ülését követő 30 napon belül a plénum elé kell terjesztenie programját, amit a képviselők egyszerű többséggel hagynak jóvá, ha bizalmat szavaznak az új kabinetnek. A leendő négypárti kormánykoalíció 81 képviselői szavazattal rendelkezik a 150 fős törvényhozásban.

A koalíció megalakításáról szerdán kötött megállapodás szerint az új kormányban az Irány a kormányfői poszt mellett megkapja a beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes posztját, valamint hét minisztériumot, és minden szaktárcánál lesz egy-egy államtitkára is. Az SNS három, a Most-Híd kettő, a Háló pedig egy tárcát felügyelhet.

Minisztériumi osztozkodás

A TASR hírügynökség egyelőre nem megerősített információi szerint a Smer jelöltje a kormányfő-helyettesi posztra Peter Pellegrini, a törvényhozás jelenlegi elnöke lesz, akit mostani posztján Andrej Danko, az SNS elnöke vált majd. A Smer kezében maradnak a kulcstárcák, amik élén nem várható változás: a külügyi tárcát továbbra is Miroslav Lajcák, a belügyit Robert Kalinák, a pénzügyit Peter Kazimír, a munka, szociális és családügyi tárcát pedig Ján Richter vezeti majd. Az ugyancsak a Smer jelöltjei által betöltendő gazdasági, egészségügyi és kulturális tárcák vezetőiről még nem született végleges döntés.

A Szlovák Nemzeti Párt a védelmi, a földművelésügyi és az oktatásügyi tárcákat, a Most-Híd az igazságügyi, illetve a környezetvédelmi minisztériumot, a Háló pedig – amiből négy képviselői mandátumot szerzett tag a koalíciós döntés miatt csütörtökön kilépett – a közlekedési és távközlési tárcát kapta meg az MTI szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik