Külföld

Kivetettek egy adót, Jamie Oliver pedig táncolni kezdett

24.hu
24.hu

2016. 03. 17. 12:54

Nagy-Britannia drasztikus lépést tesz a gyerekelhízás ellen: jön a különadó a cukrozott üdítőkre

Mielőtt mindenki szívinfarktust kapna, hogy drágább lesz a kóla, nem, a pluszköltséget nem az emberekre terhelik, hanem

a gyártók fizetik majd.

Állítólag. A bevezetés két évig tart majd, hogy a gyártók addig megváltoztathassák termékeik cukortartalmát

A briteknél cukrozott üdítőitalok jelentik az egyik fő tényezőt a gyerekelhízásban.

Hivatali időmre visszatekintve nem akarom majd azt mondani gyerekeim nemzedékének, hogy bocsánat, tudtunk a cukrozott italok problémájáról, tudtuk, hogy betegséget okoz, de visszahőköltünk a nehéz döntésektől és nem tettünk ellene semmit

– mondta John Osborne, brit pénzügyminiszter a parlamentben.

Tavaly publikált hivatalos adatok szerint Nagy-Britanniában a 2-15 éves gyerekek 28 százaléka, a felnőttek 61,9 százaléka túlsúlyos vagy elhízott,

ami az egyik legrosszabb mutató Európában.

Az ötéves gyerekek a testsúlyukkal egyenlő mennyiségű cukrot fogyasztanak el évente. Szakértők azt jósolják, hogy egy generáción belül a fiúknak több mint fele, a lányoknak 70 százaléka lesz túlsúlyos vagy kövér – hívta fel a figyelmet John Osborne.

A kormány terve szerint a 100 milliliterenként 5 grammnál több cukrot tartalmazó üdítőkre vetnék ki az “egészségügyi büntetőadót”, amely évi 520 millió font bevételt hozna az államkasszának. Az így keletkező többletbevételből megdupláznák az iskolai sport támogatását.

Osborne szerint egy átlagos doboz kóla 8 teáskanálnyi cukrot tartalmaz, némelyik akár 13 teáskanálnyit is. Az adó mértéke literenként 18 penny (70 forint) lenne a mérsékelten cukrozott és 24 penny (95 forint) az átlagosnál is több cukrot tartalmazó üdítők esetében.

Jamie Oliver brit sztárséf, aki maga is kampányolt a parlamentben a cukoradó mellett, lelkendezve fogadta a bevezetésről hozott döntést, amelyet “bátornak, logikusnak és minden értelmes ember által támogatandónak”, “zseniális hírnek” nevezett. Örömét nem rejtette véka alá:

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.