Nagyvilág

Facebooks bejegyzések miatt kerülhet börtönbe két tini

Gyűlöletkeltő facebookposztok miatt kerülhet börtönbe a 19 éves Demian Parker-Stokes, és 17 éves társa, akit kiskorúsága miatt nem lehet megnevezi.

A két fiú illegálisan készített fotókat egy barátjuk, Ryan Sheppard tárgyalásán a bristoli bíróságon, 2014-ben. Sheppard-nek egy brutális gyilkosság miatt kellett felelnie: az akkor 17 éves fiú, 2013 októberének egyik éjszakáján, egy klubban halálra verte a 35 éves Mark Robertst. Az áldozat mérnök volt, aki a menyasszonyával, és két közös gyermekükkel élt együtt.

Sheppard bűnösnek vallotta magát, ezért a bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, azzal a kitétellel, hogy legkorábban 12 év és három hónap múlva szabadulhat. Mivel az elítélt még kiskorú volt, a személyazonosságát titokban tartották a hatóságok.

Damian Parker-Stokes (fotó: Facebook)
Damian Parker-Stokes (fotó: Facebook)

Parker-Stokes, és társa azonban öt felvételt készítettek a vádlottak padján ülő Sheppard-ről. A kiskorú elkövető pedig még egyet, egy másik teremben ítélkező bíróról. Aztán a Facebookon nemcsak a brutális gyilkosságért elítélt Sheppard nevét, és arcképét hozták nyilvánosságra, hanem a bíróét is.

A képek mellé olyan szövegeket írtak, amik a brit igazságszolgáltatást becsmérelték, és mártírrá avatták a gyilkost. Például ilyeneket:

„Tisztelet g (gengszter) neked legalább volt bátorságod beismerni!”

„Nyomd, vagy halj meg! Hitelesítve: délnyugati gengszterek!”

„Ba***a meg a bíró!”

Bár az vallották, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy a bíróságon tilos fotókat készíteni, mindketten két év börtönt is kaphatnak.

A bíróságon kiderült, hogy a vádlottaknak, fiatal koruk ellenére, sok kihágás van a hátuk mögött. A fiatalabb fiút, 16 törvényszegéssel kapcsolatban kilencszer ítélték már el, addig Parker-Stokes mögött már 21 ítélet van, 54 bűncselekménnyel kapcsolatban.

(via Metro)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik