Nagyvilág

EU-csúcs: az emberi jogokat is számon kérnék Törökországon

David Cameron kijelentette: akármilyen megegyezés születik, Nagy-Britannia nem ad vízummentességet a törököknek.

Törökország követelései már inkább zsaroláshoz hasonlítanak, mint segítségkéréshez – mondta Charles Michel belga kormányfő az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezve csütörtökön. Egy ilyen követeléssel szemben meg kell védeni az európai érdekeket – tette hozzá. Michel szerint elengedhetetlen az európai értékek szem előtt tartása, melynek része a sajtószabadság és az emberi jogok teljes körű betartása török részről is.

Angela Merkel német kancellár azt mondta: ő optimista, de óvatos. Szerinte körültekintő munkára van szükség a megegyezés elérése érdekében.

Martin Schulz EP-elnök szerint mindenképpen megegyezésre kell jutni Törökországgal, mert katasztrofális helyzetet eredményezhet a balkáni útvonal lezárása. Ugyanakkor Törökországnak olyan problémák kezelésére is ígéretet kell tennie, mint a kurdok helyzete, a sajtószabadság és az emberi jogok tiszteletben tartása.

David Cameron brit miniszterelnök leszögezte: akármilyen megegyezés születik az EU és Törökország között, ők nem fognak vízummentességet nyújtani a török állampolgárok számára, mert Nagy-Britannia nem része a schengeni övezetnek. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik