Nagyvilág

Trump és Clinton kiütéses győzelmet aratott

Hillary Clinton gyakorlatilag bebiztosította, hogy ő legyen a demokraták elnökjelölje a kedd esti előválasztásokon. Donald Trump megalázó vereséget mért Floridában a mérsékelt Marco Rubióra, aki fel is adta a küzdelmet. A republikánus pártvezetés rémálmának azonban még mindig nem sikerült elérnie a végső győzelmet.

Öt államban tartottak előválasztásokat kedd este az Egyesült Államokban. Az este nagy győzelmeket hozott Hillary Clintonnak, akinek négy államban is sikerült megelőznie Bernie Sanderst: Clinton vitte Floridát és Észak-Karolinát, de ami még fontosabb, Ohiót és Illinois-t is. Ez utóbbi két államban úgy tűnt, Sanders meg tudja majd előzni az egykori külügyminisztert, és ezzel versenyben tud maradni a Demokrata Párt elnökjelölti címéért folyó versenyben. (Missouriban olyan szoros a verseny, hogy 99 százalékos feldolgozottság mellett sem lehet nyertest hirdetni)

Vereségei ellenére Sanders jelezte, hogy nem adja fel a küzdelmet, és folytattja “politikai forradalomként” jellemzett kampányát a pártvezetést választottjának számító Clintonnal szemben. Mindezt annak ellenére, hogy szinte már semmi esélyes nincsen arra, hogy behozza lemaradását. Clinton ugyanakkor nem szólította fel Sanderst, hogy adja fel egyre inkább reménytelennek tűnő küzdelmét, bár győzelmi beszédében kijelentette: “Egyre közelebb érünk a Demokrata Párt elnökjelölti címének megszerzéséheze, és az elnökválasztás megnyeréséhez novemberben”. És Clinton már célkeresztjébe is vette Donald Trumpot, aki újabb győzelmeket írhatott neve mellé, és egy újabb riválisától szabadult meg kedd este.

Trump kiütte Floridában Rubiót

Bár a milliárdos üzletmebernek nem sikerült teljesen bebiztosítani, hogy ő legyen a republikánusok elnökjelöltje, újabb nagy győzelmeket írhatott neve mellé. Főleg Floridában, ahol magabiztosan verte meg Marco Rubiót, saját államában győzve le a floridai szenátort, aki be is jelentette, hogy kiszáll a versenyből. A Trumptól rettegő pártvezetés ezzel egy újabb mérsékelt jelöltet vesztett el, akiben sokan bíztak, hogy képes lesz megállítani a megosztó üzletember menetelését.

Bár Trump megint halomra nyerte magát, és első helyen végzett Floridában, Észak-Karolinában és Illinoisban, az este nagy híre az volt, hogy Ohióban kikapott John Kasich ohió kormányzótól. Ha nyert volna, az jelentősen megkönnyítette volna útját az elnökjelölti cím elnyerésére. Kasich jó szereplése egyet jelent azzal, hogy a küzdelem tovább folytatódik, és könnyen lehet, hogy egészen a nyári elnökjelölő gyűlésig nem lehet majd tudni, ki lesz a republikánusok elnökjelölje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik