Nagyvilág

Tízezer szír családhoz jutott el a vöröskereszt segélyszállítmánya

Humanitárius konvoj érkezett az észak-szíriai Aleppó tartomány nehezen megközelíthető területeire, mintegy 13 ezer család jutott segítséghez, tájékoztatott szerdán kiadott közleményében a vöröskereszt.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) és a Szíriai Vörös Félhold közös szervezésében kedd este 16 kamion ért célba. Pawal Krzysiek szóvivő elmondta, hogy a tartomány északi részének “leginstabilabb” területeire, többek között Azaz, Afrin és Tell Rifát nevű városokba szállítottak segélyeket, és gondoskodtak az ottani kórházak ellátásáról is. Mint megjegyezte, hetek óta ez volt a legnagyobb segélyszállítmány, amely a térségbe eljutott.

Februárban Aleppó északi felén a szíriai hadsereg nagyszabású offenzívát indított az orosz légierő támogatásával, és számos település felett sikerült visszaszereznie az ellenőrzést. Ezenkívül harcok törtek ki a Szíriai Demokratikus Erők (FDS) nevű kurd-arab fegyveres erők és más felkelőcsoportok, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorszervet helyi ágának számító an-Nuszra Front között is. Az erőszakcselekmények miatt tömegek hagyták hátra otthonaikat Aleppóban, de a helyzet már javult a február 27-én életbe lépett tűzszünetnek köszönhetően.

Kedden volt az ötödik évfordulója a szíriai konfliktus kirobbanásának. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű emigráns szervezet adatai szerint a polgárháború eddig 273 520 halálos áldozatot követelt.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik