Nagyvilág

Timmermans: nem változtathatjuk menekülttáborrá Törökországot

Az Európai Bizottság elnöke azt reméli a megállapodástól, hogy sikerül megtörni az embercsempészek üzleti modelljét.

Kizárólag a nemzetközi és európai uniós jog betartásával küldhetnek majd vissza menedékkérőket Törökországba, minden esetben egyéni elbírálást kell alkalmazni és indoklás nélkül senkit nem lehet visszatoloncolni – közölte Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke.

Timmermans hangsúlyozta: az EU és Törökország között körvonalazódó megállapodás önmagában nem fogja megoldani a válságot. „Tisztán kell látni, hogy ideiglenes és rendkívüli intézkedésről van szó” – mondta, hozzátéve, hogy a tervezett megállapodás értelmében mindenkinek lehetősége lesz menedékkérelmet benyújtani, és arra is lehetőség lesz, hogy fellebbezzenek az esetleges elutasító döntés ellen. „Nem fordítunk hátat a menekülteknek” – húzta alá a politikus.

Az alelnök kijelentette, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne váljon általánossá a görögországi Idomeniben kialakult helyzet Európa-szerte. „Az EU-török megállapodással lehetőségünk van egyszer s mindenkorra megtörni az embercsempészek üzleti modelljét” – fejtette ki, hozzátéve ugyanakkor, hogy az sem politikailag, sem erkölcsileg nem megvalósítható, hogy egy hatalmas menekülttáborrá változtassuk Törökországot. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik