Nagyvilág

Ki van zárva, hogy Törökország elismerje Ciprust

Ennyit az uniós csatlakozás sem ér meg – véli a török politika.

Az EU – akkor, amikor a megmaradása forog kockán – nem engedhet teret egyetlen tagállama, Ciprus “szeszélyeinek”, amelyek a menekültválság megoldására vonatkozó Törökország és az EU közötti megállapodás ellen irányulnak – fejtette ki Volkan Bozkir, Törökország európai ügyekért felelős minisztere.

Megerősítette korábbi kijelentését, miszerint Törökország május 1-jére a migránskrízis kezelésével kapcsolatban vállalt összes kötelezettségének eleget tesz, valamint végrehajtja azokat a szükséges intézkedéseket és a parlament elé terjeszti azokat a törvényeket, amelyek utat nyitnak a vízummentes Európa felé.

A ciprusi kormány ahhoz a feltételhez köti a csatlakozási tárgyalások folytatását, hogy Törökország ismerje el a Ciprusi Köztársaságot önálló államként és nyissa meg a török kikötőket és repülőtereket a ciprusi hajók, illetve repülőgépek előtt.

Ciprus északi részét 1974-ben szállta meg Törökország, amely védhatalmi státusára hivatkozva avatkozott be a török ciprusi kisebbség védelmében, mikor a szigetországban végrehajtott államcsínyt követően a görög ciprióta puccsisták egyesülni akartak Görögországgal. Ciprus északi részén pár évvel később létrejött az “Észak-ciprusi Török Köztársaság”, amelyet csak Ankara ismer el, s amelynek fennállását a területén állomásozó több tízezer török katona szavatolja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik