Nagyvilág

A mézeskalácssütő verseny sem volt elég a náci tömeggyilkos Breiviknek

Pereli a norvég államot, mert szerinte még a vízbefojtós vallatás is jobb, mint a mikróban melegített ételek.

Anders Behring Breivik szerint az életére törnek azzal a norvég hatóságok, hogy magánzárkában tartják, és azt is mondta, hogy kizárólag náci nézetei segítik a börtönben tapasztalt nehézségek átvészelésében.

Keddtől péntekig tartó tárgyalásán a tömeggyilkos hosszú közleményt olvasott fel, melyben a vízbefojtást imitáló vallatásnál is rosszabbnak nevezte a mikrohullámú sütőben melegített ételeket, panaszkodott a hideg kávéra és a műanyag evőeszközökre. A per tavaly októberben kezdődött, amikor Breivik embertelen bánásmódra és kínzásra hivatkozva fordult a hatóságokhoz.

A norvég kormány elvetette a vádakat, emlékeztetett arra, hogy az elítélt három cellát használhat, látogatókat fogadhat és kapcsolatot tarthat a külvilággal. A tömeggyilkos számára futópadot, szobabiciklit, Playstationt biztosítottak, újságokat, magazinokat, könyveket olvashat, sőt, karácsonykor részt vehetett a börtönben rendezett mézeskalácssütő versenyen.

Breivik arra is panaszkodott, hogy depresszióba esett a magánzárka miatt, de a börtönpszichiáter szerint nincsenek arra utaló jelek, hogy mentális problémák alakultak volna ki nála emiatt.

„Ez az egész egy vicc” – mondta a tárgyalásról az egyik áldozat apja.

Breiviket a Norvégiában kiszabható legnagyobb büntetésre, 21 év szabadságvesztésre ítélték, mert 2011 nyarán autóba rejtett pokolgépet robbantott Oslóban, majd Utoya szigetén válogatás nélkül mészárolt le fiatalokat a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában. Összesen 77 embert ölt meg. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik