Nagyvilág

Pénzosztással kampányoltak a zürichi főpályaudvaron a feltétel nélküli alapjövedelem támogatói

Pénzt osztottak hétfőn Zürich főpályaudvarán a “feltétel nélküli alapjövedelem” bevezetéséről szóló népszavazás támogatói, akik ezzel kezdték meg kampányukat a kezdeményezés mellett: összesen 10 ezer svájci frankot (mintegy 2,8 millió forintot) ajándékoztak el a járókelőknek.

Meglepetés. 10 ezer svájci frank került szétosztásra

– jelentették be Twitter-üzenetükben a kampány szervezői röviddel az akció után. A világhálón közzétett fényképeken látható, amint az észak-svájci város főpályaudvarának csarnokában emberek sokasága próbál szerezni egyet az ajándék 10 frankos bankjegyekből, amelyek szétosztása az aktivisták szerint nagyjából egy órát vett igénybe.

Feltétel nélküli alapjövedelem = méltóságteljes élet

A svájciak június 5-én szavazhatnak arról a népi kezdeményezésről, amelynek célja a “feltétel nélküli alapjövedelem” bevezetése. A javaslatot a jobboldal és a szakszervezetek messzemenően elutasítják, a baloldalon azonban vannak, akik támogatják az előterjesztést.

Az ötletgazdák szerint az alapjövedelemmel garantálva lenne a Svájcban élőknek a “méltóságteljes élet”. A járadék összegét törvényileg szabályoznák, de a javaslatot előterjesztők felnőttek esetében havi 2500 frank (mintegy 700 ezer forint), míg gyerekek és serdülők részére havi 625 frank (mintegy 177 ezer forint) fizetését tartanák megfelelőnek. A kormány ellenzi a tervet, amelynek finanszírozása szerinte óriási terhet róna az alpesi ország gazdaságára: az adófizetőknek évente összesen 208 milliárd frankjába (csaknem 58 900 milliárd forintba) kerülne.

Amennyiben a júniusi referendumon az igenek kerülnek többségbe, a politikai vezetésnek kötelessége lesz a javaslatot törvényerőre emelni. Svájc a világ egyetlen közvetlen demokráciája, ahol a lakosság rendszeresen népszavazáson hoz döntést egy-egy konkrét kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik