Nagyvilág

Tömegtüntetés készül a venezuelai diktátor ellen

Népi nyomásgyakorlás néven tömegeket szólít az utcára Nicolas Maduro venezuelai elnök ellenzéke az államfő lemondatásának érdekében szombaton.

Az elnök ellenzéke a legutóbbi parlamenti választáson elsöprő győzelmet aratott tavaly decemberben, ám a legfelsőbb bíróság, amely az ellenzék szerint az elnök híveiből áll, s őt támogatja, fokozatosan korlátozni kezdte a törvényhozás jogköreit. A kétharmados többséget szerzett ellenzék viszont le akarja mondatni az államfőt, egyrészt népszavazás útján, másrészt alkotmánymódosítással, az államfő megbízatásának lerövidítésével. Ehhez viszont a kezdeményezéseiknek át kellene mennie két olyan testületen, amelyben jellemzően az elnök hívei vannak többségben: a legfelső bíróságon és a választási bizottságon.

A politikai paletta számos pártját összefogó ellenzéki koalíció mozgósítási szlogenje azt hirdeti, hogy minden eszközt fel akarnak használni Maduro ellen. Azt viszont szeretnék elkerülni, hogy a kormányellenes megmozdulásoknak, akárcsak 2014-ben, halálos áldozatai is legyenek.

“Az embereknek utcára kell vonulniuk, békésen” – hangsúlyozta Freddy Guevara ellenzéki képviselő, aki szerint az volna a legjobb, ha az elnök egyszerűen lemondana.

“Nem szabadulnak meg Madurótól” – jelentette ki ugyanakkor kategorikusan a héten az államfő. Hozzátéve: “Maduro nem csak Maduro, Maduro maga a nép, maga a forradalom. Hát nem értik?”

Az ellenzék a fővárosban és az ország 23 államából 15-ben szervez tömegmegmozdulásokat. Caracasban ugyanakkor az elnök is az utcára szólította híveit, válaszul elsősorban arra, hogy az Egyesült Államok az országot “szokatlan és rendkívüli veszélyforrásnak” nevezte Amerikára nézve. Az elnök ezért “antiimperialista” menetre szólította támogatóit.

Luis Vicente León politikai elemző szerint az általános hangulat az emberek körében az, hogy elegük van a Maduro által folytatott, elődje, Hugo Chávez által megkezdett radikális baloldali politikából, és sem a választási bizottság, sem a legfelső bíróság nem képes arra, hogy a valóságot megváltoztassa.

“A valóság pedig az, hogy az emberek változást akarnak” – szögezte le León.

Venezuela gyakorlatilag kizárólag kőolajat exportál, ezért az ország gazdasága az olajár elmúlt időszakban történt zuhanása miatt szintén zuhanórepülésbe kezdett, a gazdaság zsugorodik, az infláció pedig elszabadult.

(RCN Radio, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik