Nagyvilág
<> on April 1, 2014 in Perth, Australia. Ten planes and nine ships participated in the search for missing Malaysia Airlines flight MH370 in the Indian Ocean off the coast of Western Australia today. The airliner disappeared on March 8 with 239 passengers and crew on board and is suspected to have crashed into the southern Indian Ocean.

Eltűnt maláj gép: két pilóta megtalálná a roncsokat, van hozzá egy jó ötletük

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 03. 12. 14:16

Több mint két éve tűnt el a gép. A maláj és az ausztrál kormány továbbra is bizakodik a teljes roncs megtalálásában, amely után az Indiai-óceánon kutatnak különleges hajók, víz alatti eszközök és szonártechnológia segítségével. A keresés során a 120 ezer négyzetkilométeres lehetséges becsapódási felület háromnegyedét már átvizsgálták, a kutatás várhatóan júliusban zárul le.

Ötmillió

Eddig még semmit nem találtak. Vagyis de, egy XIX. századi hajóroncsot, ami nem rossz, de a régészeken kívül más nem nagyon örült. Éppen ezért nem meglepő, hogy sokan elégedetlenségüknek adtak hangot a kereséssel kapcsolatban.

Ezért alakult meg a VeritasMH370 nevű csoport, ők azt állítják, képesek megtalálni a roncsokat, konkrét elképzelésük is van.

A kezdeményezés mögött két pilóta áll, egyikük Chris Goodfellow, aki a tragédia után tíz nappal publikált egy tanulmányt, hogy szerinte mi történhetett. Azt mondja, komoly baj lehetett, valószínűsíti például, hogy füst lehetett a pilótafülkében, ezért zuhant le a gép és veszítették el a kapcsolatot a földi irányítással.

James Fallows, egy másik pilóta is azt mondta, ez az egyik legnépszerűbb elmélet. Goodfellow úgy számol, a mostani keresési területtől 800 kilométerrel délre van a roncs, ő, valamint pilótatársa Simon Gunson képesek megtalálni a gépet.

A teóriájuk egyszerű. Csökkentenék a keresési területet, mert a 120 ezer négyzetkilométer az tényleg hat almas. Konkrétan nagyobb, mint Magyarország, m ert az nagyjából 93 ezer.

Ők úgy számolnak, mindössze 73 ezer négyzetkilométert kellene átvizsgálni.

A hivatalos keresésre eddig nagyjából 100 millió dollár ment el, de Gunson azt mondja, nekik csak 5 millióra lenne szükségük. Most gyűjtenek.

Itt keresne a két pilóta / Facebook

Szuvenír

Turisták vihették magukkal szuvenírként a Boeing 777-esnek a darabjait. A maláj géproncs egyes részeit partra sodorta a víz, csütörtökön pedig jelentkezett egy dél-afrikai család azzal, hogy náluk van egy roncsdarab, amit akkor hoztak el, amikor Mozambikon nyaraltak decemberben.

A Lotter család tagjai először azt hitték, hogy egy csónakdarabról van szó, de egyikük úgy döntött, hogy végez némi kutatást az interneten. A roncsdarabon talált egy azonosítószámot, amelyről kiderült, hogy ugyanaz szerepel azon a törmeléken is, amire egy amerikai férfi bukkant ugyancsak a sziget partjainál.

A dél-afrikai polgári repülésügyi hatóság megkereste Lotteréket, hogy elkérje a roncsdarabot. Neil Hansford ausztrál szakértő szerint elképzelhető, hogy valóban az eltűnt maláj gép darabjára bukkantak, de erről nincs teljes mértékben meggyőződve.

Papírpocsékolás

A kétéves évfordulón újabb jelentést adtak ki a repülőről, de a dokumentum az áldozatok hozzátartozói szerint csak “papírpocsékolás”, a nyomozók ugyanis nem derítettek fényt eddig ismeretlen információra.

A mindössze 3 oldalt kitevő új jelentésből sem derült ki, miért tűnt el a gép.

“Papírpocsékolás”, “értéktelen fecni”, jellemezte a beszámolót Grace Nathan, aki édesanyját vesztette el a szerencsétlenségben.

Torkig vagyok az egésszel, mondta Li Kim Fart, akinek felesége légiutas-kísérő volt a gépen. “A hatóságoktól csak értelmetlenségek jönnek”.

A nyomozók nem tértek ki a délkelet-afrikai partoknál tavaly júliusban előkerült eddigi egyetlen beazonosított roncsdarab vizsgálatára. Azonosításra vár egy további, Mozambik közelében nemrég előkerült darab.

Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség

(Wired, Daily Mail, Bloomberg)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.