Nagyvilág

Eltűnt maláj gép: két pilóta megtalálná a roncsokat, van hozzá egy jó ötletük

Több mint két éve tűnt el a gép. A maláj és az ausztrál kormány továbbra is bizakodik a teljes roncs megtalálásában, amely után az Indiai-óceánon kutatnak különleges hajók, víz alatti eszközök és szonártechnológia segítségével. A keresés során a 120 ezer négyzetkilométeres lehetséges becsapódási felület háromnegyedét már átvizsgálták, a kutatás várhatóan júliusban zárul le.

Ötmillió

Eddig még semmit nem találtak. Vagyis de, egy XIX. századi hajóroncsot, ami nem rossz, de a régészeken kívül más nem nagyon örült. Éppen ezért nem meglepő, hogy sokan elégedetlenségüknek adtak hangot a kereséssel kapcsolatban.

Ezért alakult meg a VeritasMH370 nevű csoport, ők azt állítják, képesek megtalálni a roncsokat, konkrét elképzelésük is van.

A kezdeményezés mögött két pilóta áll, egyikük Chris Goodfellow, aki a tragédia után tíz nappal publikált egy tanulmányt, hogy szerinte mi történhetett. Azt mondja, komoly baj lehetett, valószínűsíti például, hogy füst lehetett a pilótafülkében, ezért zuhant le a gép és veszítették el a kapcsolatot a földi irányítással.

James Fallows, egy másik pilóta is azt mondta, ez az egyik legnépszerűbb elmélet. Goodfellow úgy számol, a mostani keresési területtől 800 kilométerrel délre van a roncs, ő, valamint pilótatársa Simon Gunson képesek megtalálni a gépet.

A teóriájuk egyszerű. Csökkentenék a keresési területet, mert a 120 ezer négyzetkilométer az tényleg hat almas. Konkrétan nagyobb, mint Magyarország, m ert az nagyjából 93 ezer.

Ők úgy számolnak, mindössze 73 ezer négyzetkilométert kellene átvizsgálni.

A hivatalos keresésre eddig nagyjából 100 millió dollár ment el, de Gunson azt mondja, nekik csak 5 millióra lenne szükségük. Most gyűjtenek.

eltűnt maláj gép
Itt keresne a két pilóta / Facebook

Szuvenír

Turisták vihették magukkal szuvenírként a Boeing 777-esnek a darabjait. A maláj géproncs egyes részeit partra sodorta a víz, csütörtökön pedig jelentkezett egy dél-afrikai család azzal, hogy náluk van egy roncsdarab, amit akkor hoztak el, amikor Mozambikon nyaraltak decemberben.

A Lotter család tagjai először azt hitték, hogy egy csónakdarabról van szó, de egyikük úgy döntött, hogy végez némi kutatást az interneten. A roncsdarabon talált egy azonosítószámot, amelyről kiderült, hogy ugyanaz szerepel azon a törmeléken is, amire egy amerikai férfi bukkant ugyancsak a sziget partjainál.

A dél-afrikai polgári repülésügyi hatóság megkereste Lotteréket, hogy elkérje a roncsdarabot. Neil Hansford ausztrál szakértő szerint elképzelhető, hogy valóban az eltűnt maláj gép darabjára bukkantak, de erről nincs teljes mértékben meggyőződve.

Papírpocsékolás

A kétéves évfordulón újabb jelentést adtak ki a repülőről, de a dokumentum az áldozatok hozzátartozói szerint csak “papírpocsékolás”, a nyomozók ugyanis nem derítettek fényt eddig ismeretlen információra.

A mindössze 3 oldalt kitevő új jelentésből sem derült ki, miért tűnt el a gép.

“Papírpocsékolás”, “értéktelen fecni”, jellemezte a beszámolót Grace Nathan, aki édesanyját vesztette el a szerencsétlenségben.

Torkig vagyok az egésszel, mondta Li Kim Fart, akinek felesége légiutas-kísérő volt a gépen. “A hatóságoktól csak értelmetlenségek jönnek”.

A nyomozók nem tértek ki a délkelet-afrikai partoknál tavaly júliusban előkerült eddigi egyetlen beazonosított roncsdarab vizsgálatára. Azonosításra vár egy további, Mozambik közelében nemrég előkerült darab.

Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség

(Wired, Daily Mail, Bloomberg)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik