Külföld

A szír kormányküldöttség is ott lesz a genfi béketárgyaláson

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 12. 13:30

A szíriai kormány delegációja is elutazik vasárnap Genfbe, hogy részt vegyen a béketárgyalásokon, de nem fog 24 óránál többet várni az ellenzéki csoportok képviselőire, szögezte le szombaton Valid al-Mualem szíriai külügyminiszter.

Februárban, amikor már az első nap megfeneklettek a tárgyalások, a kormányküldöttség három napon át várakozott arra, hogy az ellenzék is megjelenjen a tárgyalóasztalnál, ugyanis csak nagy nehezen sikerült eldönteni, hogy ki kapjon meghívót, majd, hogy ki hajlandó részt venni a megbeszéléseken.

Mualem emellett élesen bírálta Staffan de Misturát, az ENSZ különmegbízottját, aki pénteken kijelentette: 18 hónapon belül parlamenti és elnökválasztást kell tartani Szíriában.

“Sem neki, sem másnak nincs joga elnökválasztásról beszélni. Ilyesmiről kizárólag a szíriai nép dönthet”, mondta a külügyminiszter, aki szerint Misturának ahhoz sincs joga, hogy javaslatot tegyen arra, hogy mi szerepeljen a béketárgyalások napirendjén. Valid al-Mualem hozzátette: a damaszkuszi kormány továbbra is elkötelezett a tűzszünet mellett.

A szíriai diplomácia vezetője azt mondta: minden olyan kísérletet visszautasítanak, hogy az elnökválasztást bármilyen formában napirendre vegyék Genfben. Mint mondta: szóba sem fognak állni olyannal, aki az elnökséget akarja megkérdőjelezni, átléphetetlen határvonalnak nevezve a kérdést. Mualem emellett a Szíriára vonatkozó föderatív elképzeléseket is visszautasította, s Szíria egységének megőrzése mellett foglalt állást.

A tárgyalások el fognak bukni, ha a másik fél azt képzeli, hogy Genfben átveheti a hatalmat, jelentette ki Valid al-Mualem.

A szíriai ellenzék az al-Arabíja televízió tudósítása szerint úgy reagált, hogy Mualem szavai “szöget vertek Genf koporsójába”, valamint, hogy Damaszkusz véget vet az egyeztetéseknek mielőtt megkezdődtek volna.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.