Nagyvilág

Zászlót égetett Belgrádban a háborús bűnökkel vádolt Seselj

Visszarendelték Hágába, de magától nem akaródzik menni.

Felgyújtotta az EU és a NATO zászlaját Belgrádban a háborús bűnökkel vádolt ultranacionalista Vojislav Seselj, így tiltakozva az ellen, hogy a Nemzetközi Törvényszék visszarendelte Hágába.

A Szerb Radikális Párt elnökének először meg kell jelennie a belgrádi felsőbb bíróság előtt. Azt mondta: nem szökik meg a meghallgatás elől, elmegy és megindokolja, miért jogellenes a kiadatása. A tárgyalást csütörtökre tűzték ki, de formai okokra hivatkozva elhalasztották. A politikus mégis megjelent a bíróság előtt, ahol mintegy száz támogatója körében felgyújtotta a zászlókat.

A hágai törvényszék március 31-én hirdet ítéletet, akár Seselj távollétében is. A vádlott kijelentette: esze ágában sincs magától Hágába utazni, a szerb kormánynak kell majd őt kiadnia. Arról is beszélt, hogy Szerbia már nem független, mert együttműködési megállapodást írt alá a NATO-val.

Seselj szerint a szerb kormány nehéz helyzetben van, mert tudja, mivel járna, ha az áprilisi választások előtt kiadnák Hágának. Korábban árulónak nevezte a belgrádi vezetést és arról is beszélt, hogy Tomislav Nikolic államfő és Aleksandar Vucic miniszterelnök „az ő tanítványa és követője” volt még néhány éve.

Seselj 2003 elején önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken. 2014 végén súlyos egészségi állapotára való tekintettel ideiglenesen szabadlábra helyezték, azzal a feltétellel, hogy ha a bírói testület kéri, azonnal vissza kell térnie Hágába. Amikor visszatért, folytatta a szélsőségesen nacionalista retorikát, Nagy-Szerbia megalakításáról is szónokolt, ami a környező országok szerbek lakta területeinek elfoglalását jelentené. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik