Külföld
Serb ultranationalist leader Vojislav Seselj (C) holds a burning European Union flag in front of the war crimes court building in Belgrade on March 10, 2016.
Seselj burnt EU and NATO flags in Belgrade on March 10 as he insisted he would not attend the verdict in his war crimes trial at The Hague later this month. The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) allowed Seselj to return to Serbia in 2014 for cancer treatment pending his judgment over charges of crimes against humanity, but he has since vowed not to return. / AFP / BORIS MIRKOV

Zászlót égetett Belgrádban a háborús bűnökkel vádolt Seselj

24.hu
24.hu

2016. 03. 10. 15:14

Visszarendelték Hágába, de magától nem akaródzik menni.

Felgyújtotta az EU és a NATO zászlaját Belgrádban a háborús bűnökkel vádolt ultranacionalista Vojislav Seselj, így tiltakozva az ellen, hogy a Nemzetközi Törvényszék visszarendelte Hágába.

A Szerb Radikális Párt elnökének először meg kell jelennie a belgrádi felsőbb bíróság előtt. Azt mondta: nem szökik meg a meghallgatás elől, elmegy és megindokolja, miért jogellenes a kiadatása. A tárgyalást csütörtökre tűzték ki, de formai okokra hivatkozva elhalasztották. A politikus mégis megjelent a bíróság előtt, ahol mintegy száz támogatója körében felgyújtotta a zászlókat.

A hágai törvényszék március 31-én hirdet ítéletet, akár Seselj távollétében is. A vádlott kijelentette: esze ágában sincs magától Hágába utazni, a szerb kormánynak kell majd őt kiadnia. Arról is beszélt, hogy Szerbia már nem független, mert együttműködési megállapodást írt alá a NATO-val.

Seselj szerint a szerb kormány nehéz helyzetben van, mert tudja, mivel járna, ha az áprilisi választások előtt kiadnák Hágának. Korábban árulónak nevezte a belgrádi vezetést és arról is beszélt, hogy Tomislav Nikolic államfő és Aleksandar Vucic miniszterelnök „az ő tanítványa és követője” volt még néhány éve.

Seselj 2003 elején önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken. 2014 végén súlyos egészségi állapotára való tekintettel ideiglenesen szabadlábra helyezték, azzal a feltétellel, hogy ha a bírói testület kéri, azonnal vissza kell térnie Hágába. Amikor visszatért, folytatta a szélsőségesen nacionalista retorikát, Nagy-Szerbia megalakításáról is szónokolt, ami a környező országok szerbek lakta területeinek elfoglalását jelentené. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.