Nagyvilág

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a tengerbe

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tengerbe, jelentette a csütörtökön a Yonhap hírügynökség a dél-koreai hadsereg vezérkarából származó információkra hivatkozva.

A rakétákat helyi idő szerint csütörtök hajnalban lőtték ki Hvanghae tartományból. Mintegy ötszáz kilométer megtétele után a keleti partvidéken fekvő Vonszan várostól északkeletre csapódtak a tengerbe.

A vezérkar közleménye szerint a dél-koreai hadsereg éberen figyeli a helyzetet, és kész arra, hogy elhárítson bármilyen észak-koreai provokációt.

Észak-Koreának nagy mennyiségű rövid hatótávolságú rakétát halmozott fel, és fejleszti a nagy hatótávolságú és ballisztikus rakétáit. Pont egy héttel ezelőtt hat rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki ugyancsak a Japán-tenger irányában. Ez alig pár órával az után, hogy az ENSZ újabb büntetőintézkedéseket fogadott el ellene, válaszul arra, hogy január elején újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd egy hónappal később műholdat lőtt fel ballisztikus rakétával, mindkét alkalommal megsértve a BT korábbi határozatait.

A mostani phenjani “kardcsörtetés” azzal hozható összefüggésben, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea a minap megkezdte a térségben a szokásos közös hadgyakorlatát, minden eddiginél több katonák és katonai eszközt vonultatva fel. Közvetlenül a hadgyakorlat megkezdése előtt Kim Dzsong Un, a kommunista Észak-Korea vezetője megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, egy nappal később, szerdán pedig bejelentette, hogy országának sikerült ballisztikus rakétákra felszerelhető méretűre kicsinyíteni atomtölteteit.

Érvénytelenít mindent

Phenjan bejelentette csütörtökön, hogy érvénytelenít minden, Dél-Koreával kötött gazdasági együttműködési megállapodást, válaszul arra, hogy Szöul két napja újabb szankciókat vezetett be ellene.

“Ettől a pillanattól fogva érvénytelennek tekintünk minden, két Korea által kötött a gazdasági megállapodást és csereügyletet”, közölte a Korea-közi ügyekkel foglalkozó phenjani bizottság szóvivője. Azt is bejelentette, hogy elkobozzák a dél-koreai cégek észak-koreai kintlévőségeit.

Dél-Korea kedden vezetett be újabb szankciókat északi szomszédja ellen, válaszul a közelmúltbeli kísérleti atomrobbantására és rakétakísérletére. A büntetőintézkedések negyven magánszemélyt, köztük két külföldi – egy szingapúri és egy tajvani – állampolgárt és harminc szervezetet sújtanak.

(MTI, Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik