Nagyvilág

A hárem oktatási intézmény volt a török elnökasszony szerint

Nem is volt olyan rossz dolog a szultán ágyasának lenni - fakadt ki a török elnök felesége, aki szerint csak egy suli volt az egész.

Szépen lassan, de biztosan, az Európai Unió hathatós támogatásával Törökország elindult egy masszív diktatúra felé vezető úton, amit jól jeleznek az önkényes kurdok elleni hadmozdulatok, az ellenzékiek és Recep Tayyip Erdogan elnököt bírálók letartóztatásai, a felségsértésihez hasonló ostoba perek és az ellenzéki lapok államosításai. Most egy újabb csodálatos jelenet zajlott le az oszmán világba való visszatérés jegyében:

a török elnök neje, Emine Erdogan a régi édiők háremeit dicsérte.

A BBC azt írja, az ottomán szultánokról a tévében csevegő Erdoganné szerint a hárem “olyan oktatási intézmény volt, ami felkészítette a nőket az életre”. Ezt azután mondta, hogy férje a nőnap alkalmából kijelentette, egy nő legfontosabb feladata az anyaság.

A BBC megemlékezik a háremről is, ami a szultánnak járt és a – ma már múzeumként fukcionáló – isztambuli Topkapi-palotában működött 1924-ig. A háremben élte a szultán a magánéletét, itt voltak a feleségei, a női családtagok és az ágyasok. A szultánon kívül csak a herélt eunuchok léphettek be ide.

Erdoganné szerint ezek a nők inspirációként szolgálhatnak, ahogy a birodalom hat évszázada alatt jelentős nyomot hagytak a török történelemben. Az ágyasoknak se kellett mind lefeküdni a szultánnal, jól voltak tartva, bár a palotát nem hagyhatták el.

A török first lady szavait sok kritika érte a közösségi oldalakon. Egyesek szerint az iskolát nem helyettesíti a hárem, de valaki a kérdést is feltette, hogyha a hárem oktatási intézmény volt, miért kasztrálták az azt őrző férfiakat. Egy csípős megjegyzés is jött: az egyik kommentelő arra világított rá, hogy Erdoganék lányai nem háremben, hanem amerikai egyetemeken tanulnak. Akadt olyan elnökpárti újságírónő, aki megvédte Erdoganné kijelentéseit is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik