Nagyvilág

Csinos apanázzsal jutalmazzák az ártalmatlan gyanúsítottat fejberúgó rendőrt

Sokan háborodtak fel 2013 augusztusában, egy virálissá vált videó láttán, amit egy delaware-i rendőrautó fedélzeti kamerája rögzített. A felvételen az látszik, hogy két rendőr fegyvert fog egy fiatal fekete férfire, aki felemeli a kezét és megadja magát. A rendőrök felszólítására letérdel, majd hasra akar feküdni, ám ekkor Thomas Webster rendőrtiszt erőből arcon rúgja.

Később kiderült, hogy a 30 éves Lateef Dickerson elveszítette az eszméletét a rúgástól, az állkapcsa pedig eltört. Bár a videón jól látszik, hogy egy tökéletesen ártalmatlan, együttműködő gyanúsítottat ért támadás, az ügyészség először vonakodott vádat emelni Webster ellen. Aztán amikor ez mégis megtörtént, a rendőrt minden vádpontban felmentették és visszahelyezték az állományba. Az egyetlen kitétel az, hogy Dover városában nem lehet többé rendőr.

Webstert azonban nem kirúgták, csak „szeparálták” korábbi munkahelyéről, ami jogilag olyan, mintha önként mondott volna fel. A felmondás pedig egy olyan alkut követett, aminek értelmében Webster még hat éven keresztül megkapja az addigi fizetése felét, vagyis évente egyszer 34 ezer 299 dollárt (több mint 9 és félmillió forintot) egy összegben.

A doveri afroamerikai vezetők szerint a megállapodás teljesen igazságtalan. „Addig fogunk nyomást gyakorolni a hatóságokra, amíg igazságot nem szolgáltatnak” – nyilatkozta Rita Page tiszteletes, a Star Hill AME templom vezetője.

(via Savage)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik