Nagyvilág

Betiltanák az arcot eltakaró kendőt Egyiptomban

A kezdeményezést támogató képviselőnő szerint az Iszlám sehol nem írja elő a nikáb viselését.

Az egyiptomi törvényhozás eltiltaná az országban élő nőket attól, hogy viseljék az arcukat is eltakaró nikábot. A korlátozás a közterületekre és a közintézményekre vonatkozna.

Egy, a törvényt támogató parlamenti képviselőnő, Amna Nosseir azt mondta: a csak a szemet szabadon hagyó kendő viselése nem tartozik az Iszlám előírásai közé, sőt, az eredete nem is a vallásban gyökerezik. Szerinte a nikáb zsidó hagyomány, amely az Arab-félszigeten már a muszlim vallás előtt megjelent. Mint mondta: a Korán visszafogott öltözködést és a haj elfedését írja elő, de az arc eltakarását nem.

Az elmúlt években már több korlátozást vezettek be az arc elfedése ellen. Februárban a Kairói Egyetemen megtiltották a klinikákon és gyakorló kórházakban tevékenykedő orvosoknak és nővéreknek, hogy nikábot hordjanak, mert szerintük ez sértené a betegek érdekeit. Tavaly szeptemberben ugyanezen az egyetemen azt is megtiltották, hogy az órákon az egyetemi tanárok eltakarják arcukat, mert a diákok panaszkodtak, hogy megnehezíti a kommunikációt. (The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik