Nagyvilág

Tévedésnek nevezte egy német lap, hogy működik a magyar határkerítés

A Die Zeit szerint addig vált be a módszer, amíg más országok nem építettek hasonlót.

Magyarország számos EU-országnak szolgál bizonyítékként arra, hogy sikerülhet a menekültek feltartóztatása a kerítéssel, valamint a bezárkózás, de ez valójában tévedés – írja a német Die Zeit riportjában.

A lap szerint a Magyarország és Szerbia közti határzár egyre kevésbé tartóztatja fel a menekülteket, és a magyar kerítés addig működött jól, amíg más nem épített hasonlót. „Most viszont, ahogy a balkáni migrációs útvonalon sok ország lezárja határát és a magyar modellt követi, ismét több menekült próbál meg átkelni Magyarországon” – mutatnak rá.

A magyarországi menekültpolitikát elemezte a Frankfurter Allgemeine Zeitung is. A cikk szerzője úgy véli: bár a magyar kormány gerjesztette és gyakorolta a „nem szívesen látás kultúráját”, valamint a kommunikáció hiánya és az alattomos megtévesztő manőverek rombolták a hatóságokba vetett bizalmat, de azt is le kell szögezni, hogy eddig Bulgáriában lőtt le egy menekültet a határrendőrség és nem Magyarországon, erről azonban csak rövid beszámolók jelentek meg.

„Nem kell nagy fantázia annak elképzeléséhez, milyen szalagcímekkel számolt volna be a német sajtó, ha ez Magyarországon történik” – jegyezte meg Stephan Löwenstein. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik