Nagyvilág

Belefullad a szemétbe Malaga

Már 3500 tonna szemét gyűlt össze a dél-spanyol város utcáin, mert a köztisztaságért és szemétszállításért felelős cég dolgozói már nyolc napja sztrájkolnak.

A szemeteskukák és konténerek már a tiltakozó akció elején megteltek, mostanra óriási halmok lettek az otthagyott teli szemeteszsákokból. Az önkormányzat szerint több mint 3500 tonnányi hulladék halmozódott fel az utcákon.

A helyiek szerint a helyzet kezd tarthatatlanná válni, amelyet egyre nehezebben viselnek. A zsákok kiszakadnak, a szemét akadályozza a közlekedést, ráadásul az időjárás is szeles, messzire viszi a szemétkupacok bűzét – erre panaszkodnak.

A turizmusban dolgozók pedig attól tartanak, hogy ha az ügy nem oldódik meg hamarosan, akkor a 13 nap múlva kezdődő húsvéti nagyhét idején kedvesebb látogatóval számolhatnak, amely jelentős veszteség lenne számukra. Francisco de la Torre polgármester kedden úgy döntött, hogy a város ideiglenesen megbíz egy céget a takarítással a kritikus területeken, ahol a hulladék például tűzveszélyes lehet.

A munkavállalók azért sztrájkolnak, hogy az új, 2017-ig szóló kollektív szerződésben visszakapják azokat a juttatásokat, amelyek 2012-ig, a megszorítások előtt megillették őket. A vitás pontok közé tartoznak a pihenő- és szabadnapok, illetve a teljesítmény díjazása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik