Nagyvilág

A nők érdekében alakítanák át az EU menekültpolitikáját

Alapos indokként kell elismerni, ha valaki erőszak, kényszerházasság, vagy a nemi szerv megcsonkítása miatt kér menedéket.

Reformra van szükség az Európai Unió menekültpolitikájában, az átalakításoknak nemi szempontok figyelembe vételével kell történniük a nők és a velük utazó gyerekek biztonságának érdekében – ez áll az európai parlamenti képviselők kedden elfogadott állásfoglalásában.

Emlékeztetnek: vannak a nők között, akik nemi erőszak, emberkereskedelem vagy más erőszakcselekmény áldozatai. Ők a befogadó központokban további akadályokkal szembesülnek, melyek rontják amúgy is kiszolgáltatott helyzetüket.

A szöveg azt is tartalmazza, hogy a menedékkérelem alapos indokaként kell elismerni a nemi és családon belüli erőszakot, a női nemi szervek megcsonkítását és a kényszerházasságot.

Az állásfoglalást 388 igen szavazattal 150 nem ellenében és 159 tartózkodás mellett fogadták el.

A jelentés szorgalmazza, hogy biztosítsák a befogadó központokban a nemek szerint elkülönített alvó- és tisztálkodó helyiségeket, női ügyintézők, fordítók, tolmácsok jelenlétét és annak feltételeit, hogy a gyermekekről megfelelően tudjanak gondoskodni.

A fideszes Pelczné Gáll Ildikó felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a háború és üldöztetés elől menekülő nők és gyermekek nemcsak származási országukban, de az Európa felé vezető úton is elszenvedik az erőszak különböző formáit. Szerinte a migrációs válsággal összefonódik egy olyan erőszakválság, mely a származási területen gyökerezik és végigkíséri a menekülő nőket és gyermekeket.

A DK-s Niedermüller Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők különösen kiszolgáltatottak az embercsempészeknek és a hatósági önkénynek, ezért kiemelt védelemre és támogatásra szorulnak. Szerinte a menekülttáborokban és befogadó állomásokon biztonságos helyet kell teremteni a nők számára, biztosítva az orvosi ellátást, az oktatást és a traumák feldolgozásához szükséges lelki támogatást. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik