Nagyvilág

Törökország újabb hárommilliárdot kér

Befogadna minden menekültet Görögországból.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke hétfőn megerősítette: Törökország további hárommilliárd eurót kér 2018 végéig az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására.

Az uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozóján készülő, időközben kiszivárgott megállapodástervezet értelmében Ankara ezért cserébe ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét.
Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból – olvasható a dokumentumban. Az áttelepítések költségeit az Európai Unió fedezné.

A tervezet szerint az unió teljesen kitelepítené a menekülteket a görög szigetekről, és csak azokat toloncolná vissza Törökországba, akik egy meghatározott dátum után érkeztek.

Recep Tayyip Erdogan török elnök eközben ismét bírálta az Európai Uniót, amiért az a szíriai menekültek megsegítését szolgáló 3 milliárd eurós támogatást – állítása szerint – még mindig nem folyósította Törökország számára. Hangsúlyozta: “négy hónap telt el a novemberben létrejött egyezmény óta, és még mindig csak várunk.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik