Nagyvilág
munkahely (Array)

Munkamániás múzeumigazgató miatt áll a bál Olaszországban

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 03. 07. 13:54

Levélben tiltakoztak a kulturális miniszternél a dél-olaszországi Caserta királyi palotájának múzeumőreinek és más dolgozóinak szakszervezetei a szerintük “sztahanovista” igazgató ellen, aki túl sokat dolgozik.

Mauro Felicori, a casertai királyi palota októberben kinevezett igazgatója reggeltől estig dolgozik, akár napi tizenkét órát is bent van a munkahelyén. Van, amikor az igazgató nem is megy haza, az irodájában alszik, és hasonló munkaritmust követel dolgozóitól is. Elődeivel ellentétben megszüntette a heti egyszeri pihenőnapot, így a palota a hét minden napján nyitva várja a látogatókat. Többek között erre panaszkodtak a Dario Franceschini olasz kulturális miniszterhez címzett levelükben a palotában dolgozók érdekképviseletei, akik szerint az igazgatónak az a baja, hogy túlzottan munkamániás.

Olaszországban új szelek fújnak

A miniszter helyett azonban elsőként Susanna Camusso, a CGIL szakszervezet főtitkára reagált, aki szerint az érdekképviselet casertai tagjai most az egyszer túlzásba vitték a tiltakozást. Matteo Renzi olasz miniszterelnök is az igazgató Mauro Felicori mellett állt ki. Az olasz kormányfő Twitter-fiókján őrültségnek nevezte a szakszervezeti panaszkodást és arra emlékeztette a casertai palota dolgozóit, hogy Olaszországban a korábbi gyakorlattal ellentétben “új szelek fújnak”.

Mauro Felicori öt hónappal ezelőtt vette át a casertai királyi palota igazgatását. Az olasz közigazgatásban és kulturális életben is ismert Felicori Bolognából került a dél-olaszországi múzeum élére. A 18. századi casertai királyi palota 1997 óta a világörökség része. Állaga és látogatottsága azonban az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott.

Az új igazgatóval kevesebb mint fél év alatt hetven százalékkal nőtt a látogatók száma és a múzeum bevétele is. Olasz sajtóértesülések szerint a dolgozói tiltakozás hátterében az áll, hogy az új igazgató komolyan veszi a munkát és például nem engedi meg, hogy a dolgozók a palota parkjában parkolják le autóikat. Túl soknak tartja a palotában dolgozó százötven biztonsági őrt is, és azt is tisztázni akarja, hogy a dolgozók miképpen vásárolhatták meg a királyi palota parkjának területeit, amely ügyben már az olasz számvevőszék is vizsgálatot indított.

Azzal vádolnak, hogy sztahanovista vagyok? Dicséretnek veszem, ez azt jelenti, hogy jól végzem a munkám

– nyilatkozta Mauro Felicori.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.