Külföld

Meggyalázták Sztálint a Krímben

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 07. 15:16

Vörös festékkel fújták le a Joszif Sztálin emléktábláját, és a "hóhér" szót írták mellé a Krím félsziget fővárosában, Szimferopolban.

Az incidensről hétfőn adott hírt az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának helyi bizottsága, kifejezve “mélységes felháborodását”. A pártszervezet megjegyezte, a most meggyalázott domborművet Sztálin 1945-ös krími látogatása, a jaltai konferencia emlékére állították.

1945 februárjában a második világháborúban szövetséges antifasiszta nagyhatalmak vezetői, Franklin D. Roosevelt amerikai elnök, Winston Churchill brit miniszterelnök és a Szovjetuniót képviselő Sztálin a Krím félszigeti üdülővárosban ültek le egymással tárgyalni a náci Németország legyőzésének és a háború utáni Európa politikai berendezkedésének részleteiről.

A pártszervezet szerint a vandálok minden bizonnyal vasárnapra virradóan követték el tettüket. Szombaton ugyanis még virágokat helyeztek el a kommunisták az 1953. március 5-én elhunyt Sztálin halálának évfordulóján. Miközben Ukrajna többi területein nekiláttak a szovjet diktatúra emlékeinek felszámolásához, addig a krími Szevasztopolban az orosz kommunista párt helyi szervezete Sztálinnak akar szobrot állítani.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.