Nagyvilág

Iszonyúan mélyre süllyedtek az oroszok

jegtabla(960x640).jpg (Array)
jegtabla(960x640).jpg (Array)

Minden idők legmélyebb merülését hajtották végre jég alatt orosz búvárok, akik 102 méter mélyre merültek a Fehér-tengerben. Az orosz földrajzi társaság két búvára, Maxim Asztakov és Alekszander Gubin új búvárfelszerelést tesztelve hajtották végre a rekordmélységű merülést.

Az Arhangelszktől északra elterülő Fehér-tenger vize mínusz 1,5 Celsius-fok volt, a búvárok 80 percig tartózkodtak a víz alatt. Bár a hőmérséklet fagypont alatti, sótartalma miatt a víz cseppfolyós.

Nem volt teljes a sötétség. Örültem, hogy láthattam a 102 méter mélyen lévő élőlényeket, ez a mélység tulajdonképpen a Fehér-tenger feneke

– idézték Asztakovot orosz híradások.

A fehér-tengeri merülés része az orosz földrajzi társaság Oroszország 13 tengere elnevezésű programjának, amely júliusban kezdődött egy Barents-tengeri merüléssel, amikor a búvárok 111 méter mélyre jutottak le, végrehajtva a legmélyebb északi-sarki merülést. Az I. Miklós orosz cár által 1845-ben alapított tudományos társaság tagjai tartják a legmélyebb merülés rekordját az Antarktisz partjainál.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik