Nagyvilág

Hat nap alatt több mint 8700 menekült érkezett a görög szigetekre

Március első hat napján 8782 migráns érkezett a török partokról az égei-tengeri görög szigetekre – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból. Az újonnan érkező menekültek száma ezzel már most meghaladja a 2015. márciusában érkezettekét. Tavaly márciusban egész hónapban 7874 menekült érkezett a görög szigetekre.

A görög kormány által a menekülthullám kezelésére múlt héten felállított válságstáb hétfői adatai szerint 36 419 menekült tartózkodik most az országban, a vöröskereszt becslése szerint azonban az 50 ezret is meghaladja ez a szám. Vasárnap a válságstáb még 3000 emberrel kevesebb, azaz nagyjából 33 320 menekültet regisztrált.  Az athéni kormány és Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős uniós biztos szerint a hónap végéig az országban tartózkodó migránsok száma meghaladhatja a 100 ezer főt is, mivel a migránsok nehezen vagy egyáltalán nem tudnak átjutni Macedóniába.

A legtöbb migráns a görög-macedón határon, Idomeni közelében tartózkodik. A macedón hatóságok vasárnap újabb korlátozást vezettek be az országba Görögország felől belépni akaró migránsokkal szemben: csak azokat engedik be, akik háború sújtotta városból érkeznek. Macedónia már többször szigorította a migránsok belépésének feltételeit, hogy lassítsa a menekültáradatot. Tavaly több mint egymillióan használták a nyugat-balkáni útvonalat arra, hogy elérjék Nyugat- és Észak-Európát.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik