Nagyvilág

Az EU-hoz és Amerikához fordult az ukrán elnök az orosz fogságban lévő pilótanő miatt

Nagyija Szavcsenko már nem csak éhségsztrájkol, vizet sem vesz magához és az orosz orvosoknak sem engedi, hogy megvizsgálják.

Az Európai Unióhoz és az Egyesült Államokhoz fordult az ukrán elnök azért, hogy gyakoroljanak nyomást Oroszországra annak érdekében, hogy szabadon engedjék az orosz fogságban lévő, éhségsztrájkoló ukrán pilótanőt. Nagyija Szavcsenkót azzal vádolják, hogy köze van két orosz újságíró megölésében, akik a kelet-ukrajnai háborús övezetből tudósítottak, azzal, hogy koordinátáikat továbbította a tüzérségnek. 23 évnyi börtönre is ítélhetik.

Szavcsenko tagadja a vádakat, és már ételt és vizet sem vesz magához azóta, hogy elhalasztották a múlt csütörtöki tárgyalást, ahol az utolsó szó jogán felszólalhatott volna. Azt állítja: elrabolták és Oroszországba hurolták Kelet-Ukrajnából.

Az egyik ukrán rádióállomás internetes oldalán tette közzé Szavcsenko kézzel írt üzenetét, melyben az áll: „Akár élve, akár halva, de már győztem. A saját feltételeim szerint hagyom el a börtönt, megmutatom az egész világnak, hogy Oroszországot behódolásra lehet kényszeríteni, ha bátor és ellenszegülő maradsz, mint én”.

A pilótanő egyik ügyvédje arról számolt be, hogy romlik az egészségi állapota, de nem hajlandó engedni, hogy orosz orvosok vizsgálják. Még mindig abban reménykedik, hogy a meghallgatások végeztével visszatérhet Ukrajnába, bár jogi képviselője azt mondta: „a dolgok nem így működnek”. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik