Nagyvilág

A román kampányban nem lesz téma az autonómia

Kinyilatkoztatják az autonómia szükségességét, de a kampányban nem vitáznak a részletekről a romániai magyar pártok.

A székely szabadság napja előtt kiadott közös nyilatkozatban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselői közösen tiltakoznak az erdélyi magyar közösségben félelmet keltő magyarellenes politikai lépések ellen, valamint kifejezik összetartozásukat és szolidaritásukat.

Az utóbbi időben az erdélyi magyar közösség biztonságérzete megrendült, ilyen körülmények között a szabadság és biztonság deklarálása a hatalom részéről mélyen cinikus. Szabadság akkor van, ha az egyének, közösségek és vezetőik maguk érzik, hogy a gondolat és az önazonosság szabadon kifejezhető

– áll a nyilatkozatban.

Az aláírók kinyilvánítják: méltánytalannak tartják, hogy az igazságosságra hivatkozva, az igazságszolgáltatás eszközeivel élve az emlékekkel együtt a meglévő jogokat is el kívánják venni a magyar közösségtől. Az aláírók az emlékezés és a szabadság napjaként említik március 10-ét, a Marosvásárhelyen 162 évvel ezelőtt kivégzett székely vértanúk napját, melyet az SZNT a székely szabadság napjává nyilvánított.

Romániában június 5-én tartanak önkormányzati választásokat, és az év végén parlamenti választásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik