Nagyvilág

A Kínai Kommunista Párt keményen nekiment korrupt tagjainak

Tavaly csaknem 300 ezer tagját vonta felelősségre korrupció miatt a Kínai Kommunista Párt (KKP), közülük 82 ezren részesültek súlyos büntetésben – közölte a párt központi fegyelmi ellenőrző bizottságára hivatkozva a helyi sajtó hétfőn. A 88 millió tagot számláló párt 200 ezer tagja kapott enyhébb figyelmeztetést. Bár a büntetések kategóriáit nem részletezték, a súlyos fegyelemsértésben vétkesnek talált kádereket, vezetőket vélhetően elmozdították pozíciójukból.

A korrupció elleni küzdelem legfelsőbb kínai szervének közleménye szerint 2015-ben 54 ezer olyan levelet küldtek ki, amelyben szabályszegőt utasítottak rendre, illetve figyelmeztettek. A kommunista párt fegyelmi eljárásai és büntetési rendszere elkülönül az állami igazságszolgáltatástól; a párton belül lefolytatott vizsgálatok alapján kiszabott büntetések rendszerint megelőzik azokat, amelyeket bíróságok mondanak ki. Ugyanakkor a pártbüntetést, még ha az vezetői beosztásból történő leváltással is jár, csak az ügy súlyosságától és bűncselekményre utaló gyanú esetén követi hivatalos ügyészségi vádemelés.

Az idén januárban a központi fegyelmi ellenőrző bizottság helyettes vezetője azt közölte, hogy tavaly “mindössze” 14 ezer ember esetben indítottak jogi eljárást fegyelmi okok miatt, miközben 336 ezer párttag ügyében “házon belül” intézkedtek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik