Nagyvilág

Most kiderül, megállíthatatlan Trump és Clinton

Hillary Clinton már annyira magabiztos, hogy Donald Trumpot támadja, akit a republikánusok maguk se látnak szívesen. Előválasztások, újabb kör.

Még mindig nem emésztette meg teljesen az Egyesült Államok a szuperkeddet, azaz az előválasztások keddi körét, amikor a demokraták és a republikánusok is 11 államban szavazhattak arról, pártjuk kit indítson elnökjelöltként. De nincs idő pihegni, jön a következő kör a hétvégén: a republikánusok négy, a demokraták három államban fejezhetik ki akaratukat – írja a BBC.

Egyelőre a szuperkedd letisztázott mindent, akár örülnek neki az USA-ban, akár nem: a demokrata oldalon Hillary Clinton volt first lady és külügyminiszter, a másik oldalon az ingatlanmágnás Donald Trump áll az élen. Ez utóbbit még saját pártja is igyekszik megtorpedózni, érzik, hogy Trump olyan republikánus jelölt lenne, akit bizony fenékbe billenthet bármely demokrata jelölt az őszi választáson.

Trump megállíthatatlan?

Csütörtökön vitát is tartottak, ahol Trump riválisai, Ted Cruz és Marco Rubio teljes erőbedobással támadták a mágnást. Trumpba páros lábbal szállt bele a párt 2012-es – Barack Obamával szemben elbukott – jelöltje, Mitt Romney is, de hiába, Trump népszerű, a szuperkedden 11 államból hetet elvitt.

Senki sem számít a hétvégén se meglepetésre: Trump elorozhatja Kansast, Kentuckyt, Maine-t és Louisianát is. A fontos persze az, hogy hány delegáltat gyűjt össze: 1237 kell az elnökséghez (minden állam az eltérő lakossága miatt eltérő számú delegáltat ad). Trumpnak még 908 delegált hiányzik, most 155-öt szerezhet meg. Számíthat valamennyit, hogy Ben Carson kiszállt a versenyből pénteken, Ted Cruz pedig az evangelista szavazatokban reménykedhet.

Clinton túl magabiztos?

Eközben demokratáéknál Clintonnal próbálja tartani a versenyt a sokszor lekommunistázott Bernie Sanders. A demokraták Kansasben, Nebraskában és Louisianában szavaznak majd. Clinton magabiztosan vezet, ezért nem is Sanderst támadja, hanem már ő is Trumpot. Pedig a fenti államokból csak Louisianában nyerhet simán Clinton, a másik kettő szorosnak ígérkezik. 109 delegáltat osztanak el most, majd 6-án jön Maine.

Március 8-án a pártjelöltek Hawaiin, Idahóban, Michiganben és Mississippiben, 15-én pedig Floridában, Illinois-ban, Missouriban, Észak-Karolinában és Ohióban csaphatnak össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik