Nagyvilág

Van egy ország, ahol elfogják a korrupt politikusokat

Forrong a brazil belpolitika, ugyanis az exelnököt, Lulát börtönbe küldhetik egy korrupciós ügy miatt. A jelenlegi elnök sincs biztonságban, a brazilok meg arról szavazhatnak 2018-ban, ki lopjon tovább.

Durva fejlemény következett be a brazíliai Petrobras körüli korrupciós ügyben: a 2011-ben leköszönt volt elnököt Luiz Inacio Lula da Silvát elfogták, kihallgatták, otthonát rendőrök kutatták át – írja a BBC. Az Autómosó Művelet nevű akciósorozat azt próbálja feltárni, történt-e korrupció és pénzmosás a brazil olajcégnél.

Több tucatnyi politikust és vállalati vezetőt vettek eddig őrizetbe azzal a gyanúval, hogy túlárazták a petrobrasos szerződéseiket. Sok pénzt megvesztegetésre és választási kampányok támogatására költöttek. A rendőrség állítja, bizonyítéka van rá, hogy a 70 éves Lula is profitált a sunyulásból. Lula intézete szerint az exelnök elleni erőszak, “önkényes, illegális és jogtalan”, mivel Lula együttműködött eddig is a hatóságokkal.

A mostani akcióban 33 házkutatást tartottak, 11 letartóztatási parancsot adtak ki és 200 rendőr razziázott Rio de Janeiro, Sao Paulo és Bahia államokban. A Lula elleni ügy sokat árthat annak a tervnek, hogy a politikus induljon a 2018-as elnökválasztáson. A letartóztatásokra a piacok is érzékenyen reagáltak, a brazil deviza, a real 3 százalékot erősödött, a Sao Paulo-i tőzsde pedgi 4 százalékot emelkedett. Eközben Lula házánál tüntetés és ellentüntetés is lezajlott.

A munkáspárti Lula két cikluson keresztül vezette Latin-Amerika legjelentősebb államát, utóda Dilma Rousseff volt. Lula ideje alatt gyorsan erősödött a brazil gazdaság és csökkent az egyenlőtlenség. Rousseff potenciális 2018-as kihívójaként tartották számon eddig, de ahogy írtuk, a népszerűsége megcsappant a korrupciós vádak miatt. Nem lehet egyszerű brazil szavazónak lenni, ugyanis magát Rousseffet is egyre sűrűbben érik korrupciós vádak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik