Nagyvilág

Szigorított az EU az Észak-Koreával szembeni szankciókon

Az Észak-Koreával szemben elrendelt büntetőintézkedések szigorításáról határozott pénteken az Európai Unió, a döntés értelmében tizenhat természetes és tizenkét jogi személlyel bővítik a szankciós listát.

Az Európai Unió Tanácsának friss közleményében azt írták, hogy a lépés megfelel az ENSZ Biztonsági Tanácsa által két napja elfogadott határozatban foglaltaknak.

A kibővített uniós szankciós listát várhatóan szombaton hozzák nyilvánosságra az EU hivatalos közlönyében, feltehetően azonban ugyanazzal a huszonnyolc névvel bővült a feketelista, mint az ENSZ névsora.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán fogadta el az eddigi legszigorúbb büntetőintézkedéseket Phenjannal szemben, mert Észak-Koreában január elején újabb kísérleti atomrobbantást hajtottak végre, majd egy hónappal később műholdat bocsátottak fel ballisztikus rakétával, mindkét alkalommal megsértve a testület korábbi határozatait.

Az ENSZ újabb szankciói értelmében ezentúl minden Észak-Koreába tartó és onnan érkező szállítmányt ellenőrizni fognak. Korábban az államoknak csak akkor kellett ellenőrizniük ezeket a rakományokat, ha nyomós okuk volt azt gondolni, hogy azok illegális árucikkeket tartalmaznak.

Az Európai Unió 2006 decemberében rendelt el büntetőintézkedéseket Észak-Korea ellen. Ezen korlátozások a tömegpusztító fegyverek és a ballisztikus rakéták fejlesztésére vonatkozó észak-koreai programokat hivatottak akadályozni. Az unió legutóbb 2013 áprilisában szigorított a Phenjan elleni szankciókon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik