Nagyvilág

Észak-Korea harckészültségbe helyezte atomfegyvereit

Kim Dzsong Un fenyegetve érzi magát, felkészül arra, hogy megelőző csapásokat hajtson végre – ha szükségesnek érzi. De van egy kis bökkenő.

Az egész azzal kezdődött, hogy az ország képviselői szerdán otthagyták az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülését, pont, amikor az ország embertelen joggyakorlatait vizsgálták.

Majd a szervezet Biztonsági Tanácsa egyhangúlag jóváhagyta az Észak-Korea elleni újabb büntetőintézkedéseket, amelyeket Phenjan január eleji kísérleti atomrobbantására válaszul vezetnek be.

Az új szankciók értelmében ezentúl minden Észak-Koreába tartó és onnan érkező szállítmányt ellenőrizni fognak, valamint felkerült a világszervezet feketelistájára 12 észak-koreai jogi személy, továbbá 16 tisztségviselő, köztük Phenjan szíriai, iráni és vietnami kereskedelmi képviselői.

Alig néhány órával a szankciók elfogadása után Észak-Korea több rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába.

Kim Dzsong Un pedig elrendelte az ország atomfegyvereinek készenlétbe helyezését, hogy bármikor bevethetők legyenek az ellenségektől érkező fenyegetésekre válaszul.

Erősíteni kell

Egy újonnan kifejlesztett sorozatvető kipróbálására rendezett hadgyakorlat levezénylése után nyilatkozott arról, hogy az észak-koreai hadseregnek fel kell készülnie a megelőző csapásokra.

A diktátor azt mondta, Észak-Koreának “a minőséget és a mennyiséget tekintve is erősítenie kellene nukleáris fegyvereit”, és a KCNA helyi hírügynökség értesülései szerint kijelentette, hogy

a nukleáris robbanófejeket állandóan készenlétben kell tartani, hogy bármelyik pillanatban kilőhetők legyenek.

Az amerikai védelmi minisztérium válaszul arra szólította fel Phenjant, hogy tartózkodjon a feszültségeket gerjesztő, provokatív megnyilvánulásoktól, és ehelyett inkább nemzetközi kötelezettségei betartására összpontosítson. Ezen felül a Pentagon tisztségviselői korábbi elemzéseikkel összhangban úgy vélték, Phenjan továbbra sem képes nukleáris robbanófej és a hordozására alkalmas rakéta előállítására.

Van egy nagy szerencsénk

Pak Gun Hje dél-koreai elnök csütörtökön ismét arra szólította fel Észak-Koreát, hogy álljon el atomfegyverprogramjától, és vessen véget az észak-koreai vezető “zsarnokságának”.

Észak-Korea már korábban is fenyegetőzött azzal, hogy megelőző csapást mér ellenségeire, beleértve Dél-Koreát, Japánt és az Egyesült Államokat.

A két Korea között legutóbb amiatt vált feszültté a viszony, hogy Phenjan január elején végrehajtotta az újabb kísérleti atomrobbantást.

Nagy szerencséje a világnak, hogy Észak-Korea hiába képes atomrobbantásokra és rakétakilövésekre is, a két technikát ötvözniük nem sikerült eddig, így szakértők szerint Kim Dzsong Unnak még nincs bevethető atomfegyvere.

Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség

(Vice News, Reuters, Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik