Nagyvilág

Szájuk bevarrásával tiltakoztak a menedékkérők Calais-ban

Nem akarják feladni a reményt, hogy átjuthassanak Angliába.

Szájuk bevarrásával tiltakoztak iráni menedékkérők Calaisban a „Dzsungel” néven ismert tábor felszámolása ellen. Legalább kilencen vettek részt az akcióban, egyikük egy táblát tartott fel „Meghallgattok végre?” felirattal.

A calais-i városvezetés közleménye szerint felkavarta az érzelmeket a megmozdulás, ugyanakkor megjegyezték, hogy semmi nem igazolja az ilyen cselekedeteket, amikor az állam célja épp az, hogy a méltatlan körülményeket felszámolják. A „Dzsungelből” kitelepített embereknek több lehetőséget felajánlottak: a közelben konténerekben lakhatnak, vagy átköltözhetnek valamelyik franciaországi befogadó állomásra.

Europress
Europress

A táborlakók viszont nem akarják feladni a reményt, hogy illegálisan eljuthatnak Nagy-Britanniába, ahol családjukhoz csatlakoznának, vagy nagyobb eséllyel találnának megélhetést.

A francia hatóságok hétfőn kezdték a tábor lerombolását, csütörtökön még mindig a sátrakat bontották komoly rendőri védelem mellett. A „Dzsungel” egyébként egy egykori veszélyeshulladék-lerakóra épült.

Nagy-Britannia jelezte: újabb 20 millió euróval járulna hozzá ahhoz, hogy megerősítsék a calais-i létesítmények védelmét. Ebből a pénzből a Csatorna-alagút bejáratának biztosítását fokozzák, és az embercsempészek elleni akciókat finanszírozzák. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik