Nagyvilág

Kína nagyon fél a Zika-vírustól, irtja a szúnyogokat

Nyolc hónapos szúnyogirtó hadjáratot indít az 55 milliós kelet-kínai Csöcsiang tartomány, hogy elejét vegye a Zika-vírus okozta járványnak, írja az MTI. A döntés összefügg azzal is, hogy a tengerparti tartomány székvárosában, Hangcsouban tartják majd szeptemberben a G20-ak csúcstalálkozóját.

A kampány elsősorban a városi és vidéki veszélyzónákra összpontosít majd, vagyis a sűrűn lakott településközpontokon kívül a piacok, a közlekedési csomópontok, vasútállomások környékére.

A tartományi kormányzat arra kérte a helybélieket, hogy tartsák tisztán az otthonukat és a munkahelyüket, szüntessék meg a szúnyogtenyészetek potenciális helyeit. Csöcsiangra már a kora tavaszi időszakban is meleg, párás időjárás a jellemző, ami növeli a Zika-vírus terjesztésének veszélyét. Ráadásul a vírust hordozó szúnyogok fajtái hagyományosan és jelentős számban megtalálhatók a tartomány különböző részein.

A Kína keleti partvidékén elhelyezkedő tartományban tavaly több mint 10 millió hazai turista járt, egyes városaiban, így például Vencsouban, Jivuban vagy Ningpóban pedig gyakran fordulnak meg külföldi üzletemberek, konferenciák résztvevői. Ez növeli a járványveszélyt.

Kínában eddig legalább kilenc Zika-vírusos megbetegedést észleltek, ezekből négyet Csöcsiangban. Közülük egy már gyógyultan elhagyhatta a kórházat. A többiek között van két gyerek, egy 6 és egy 8 éves, akik Venezuelából tértek haza, egy fertőzött Suriname-ből tért vissza, hárman a Fidzsi-szigetekről és Szamoáról.

Szakértők szerint a meleg évszakok közeledtével nő a vírus megjelenésének veszélye Ázsiában, Délkelet-Ázsiában, s ezért a pekingi központi kormány is már megelőző intézkedéseket is hozott.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik