Nagyvilág

Nyugi, Trumpból nem lesz amerikai elnök

Hogy én mennyire kellemetlenül fogom magam érezni a cím miatt, ha mégis!

Körülbelül fél éve még mindenki csak röhögött azon, hogy Donald Trump amerikai elnök lehet. Én is. Ennél egy fokkal kevésbé röhögött mindenki azon, hogy Donald Trump egyáltalán elnökjelölt lehet. Én is. Aztán most már annyira nem nevetünk. Azt még most is viszonylag nagy biztonsággal merem kimondani, hogy Donald Trump nem lesz az USA elnöke, azt viszont már kevésbé, hogy nem lesz elnökjelölt a republikánusoknál.

De most már bármi megtörténhet. Szuperkedd volt tegnap, ilyenkor 12 államban tartanak egyszerre előválasztásokat, hogy el tudják dönteni, ki lesz a két nagy választási szövetség (nevezzük egyszerűen pártnak) jelöltje az elnökválasztáson.

A szuperkedd utáni kevésbé szuper szerdán viszont azt látjuk, hogy az egyik pártnak eldőlni látszik, ki lesz az elnökjelöltje, a másiknak viszont még nagyon nem. De az eddigi cinikus hangokkal ellentétben simán lehet, hogy tényleg Donald Trump indul majd Hillary Clinton ellen az amerikai elnökválasztáson.

Demokraták

Kezdjük akkor a demokratákkal, mert egyszerűbb. Itt eleve sokkal tisztább volt a verseny, mert Bernie Sandersnek csak látszólag volt esélye Clinton ellen. Ezt a látszólagos esélyt pedig most el is vesztette. Sanders 4 kisebb államot, köztük azt a Vermontot, ahol ő a szenátor, tudott csak hozni, és azokat is nagyon kis arányú győzelmekkel. Clinton viszont magabiztosan hozta a maradék nyolcat. Külön érdekesség, hogy Sanders csak ott tudott győzni, ahol 10 százalék körül, vagy alatta van a fekete szavazók aránya, ami nem sok jót jelent, mert a teljes demokrata népességben ez az arány 20 százalék. Sanders pedig nem népszerű a feketék között.

A lényeg viszont, hogy Clinton ezzel gyakorlatilag megnyerte az elnökjelölt-választást.

Amiről a továbbiak tükrében még nem tudjuk, hogy jó-e a demokratáknak, vagy rossz. Trumppal szemben Sanders sokkal magabiztosabban vezetett, mint Clinton. Lehet, hogy Clinton nehezebben nyerne választást, ha Trump ellen kellene indulnia.

Republikánusok

A republikánusoknál viszont nem ennyire tiszta a helyzet. A gyakorlatban még mindig hárman vannak versenyben:

Cruz, Trump és Rubio.

Trump eddig nagyon vezetett az előválasztásokban, ha csak azt nézzük, mennyit nyert meg belőlük. Ha viszont azt nézzük, milyen arányban, már nem ennyire. Trumpnál ugyanis gyakran előkerül a tény, hogy egyrészt nagyon sok olyan szavazója van, akiket nem lehet lebeszélni arról, hogy rá szavazzanak, másrészt viszont elég alacsony a plafonja, tehát a teljes népesség csak egy kis részét lehetne egyáltalán rávenni arra, hogy mellette voksoljon.

Ráadásul ha az összes regisztrált republikánust nézzük, Trumpra eddig csak az egyharmaduk szavazott, amin most sem tudott igazán javítani. Trump tehát egyébként nem olyan népszerű a saját pártján belül sem, arról nem is beszélve, mennyire népszerűtlen bárhol máshol. Szinte esélytelen, hogy jelentősebb mennyiségű bizonytalan, vagy konzervatívabb demokrata szavazót tudjon behúzni a választásokon.

A republikánus párt következő előválasztásain viszont még okozhat meglepetéseket.

Ted Cruz eddig jól teljesített. Eddig. Azokban az államokban ugyanis, amikben már megvolt az előválasztás, kifejezetten sok evangelical, ultrakonzervatív keresztény szavazó van, náluk pedig Cruz nagyon népszerű. A baj az, hogy most jönnek azok az államok, ahol ennél sokkal kevesebb ilyen szavazó él. Ezekben az államokban pedig Marco Rubio teljesíthet majd a mostaninál sokkal jobban. Persze az is igaz, hogy tényleg sokkal jobban kell teljesítenie ahhoz, hogy bármit elérjen.

Magyarok

A nagy kérdés egyébként az, hogy kivel járnánk jobban mi, magyarok. Itt viszonylag egyértelmű a válasz: Hillary Clintonnal. Bármennyire is igyekezett az eddigiekben úgy csinálni az Orbán-kormány, mintha a konzervatív republikánus párt már csak ideológiailag is szövetségese lenne a Fidesznek, ez nem így van.

Az amerikai politikában mindenki sokkal konzervatívabb, úgy értem, valójában konzervatív, nem úgy, mint a magyar polikában. A Fideszhez képest Bernie Sanders egy európai értelemben vett konzervatív államférfi, a republikánusokról nem is beszélve. Azt hinni, hogy egy republikánus párt az ideológia miatt lenne barátja a “konzervatív” magyar kormánynak, elég hülyeség.

A magyar kormányok a demokratákkal viszont egészen jól együttműködtek eddig, ráadásul külpolitikában kevésbé lehet rájuk sütni a vonalasság bélyegét (képzavar). Mondjuk Trumpra is, mert neki, ugye, gyakorlatilag nincsenek elképzelései. Volt ő már minden, hitt ő már mindenben, mért ne hihetne bennük újra.

És hogy Amerika kivel járna a legjobban? Szerintem Rubioval, de ehhez elég kevés közöm van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik