Külföld
GERMANY, Berlin: German Far-right NPD party members demonstrate in Prenzlauer Berg district, in Berlin, Germany, on February 1, 2016. 	  - CITIZENSIDE/ROBERT HERHOLD

Érdemi szakaszba lépett a német neonáci párt betiltásának tárgyalása

24.hu
24.hu

2016. 03. 02. 19:13

A Merkel vezette pártszövetség és a liberálisok nem akartak részt venni az eljárásban, mert attól tartanak, visszaüt az ügy.

Sikerrel vette a német törvényhozás felsőháza az első akadályt az alkotmánybíróságon abban az ügyben, amelyet a neonáciként számon tartott Német Nemzeti Demokrata Párt betiltásáért indítottak. A bírói testület szerdán elutasította a formai kifogásokat és elkezdte az érdemi tárgyalást.

2003-ban, amikor a Bundesrat a szövetségi kormánnyal és a Bundestaggal együtt kérte az NPD betiltását, az alkotmánybíróság formai okok miatt már a főeljárás megkezdését is elutasította. Arra hivatkozott, hogy a bizonyítékok jelentős része az alkotmányvédelmi hivatal beépített embereitől származik, így nem lehet figyelembe venni. Ezúttal nem merült fel ilyen gond.

Az NPD jogi képviselői azt állították, hogy a belső elhárítás továbbra is foglalkoztat informátorokat a pártban, és elfogultságra hivatkozva kezdeményezték a bírói tanács kizárását az eljárásból. A testület azonban ezt is elutasította.

Szerdán így megkezdődött a beadvány lényegének, az alkotmányellenességről szóló állításoknak a megvitatása. A Bundesrat több mint 250 oldalas beadványt tett, a bő egyévi kutatómunkával összegyűjtött adatok alapján azt az álláspontot ismertették, hogy az NPD ideológiája szellemi rokonságban áll a nemzeti szocializmussal, a párt államellenes tevékenységet végez, aktívan szembehelyezkedik a demokratikus berendezkedéssel, ezért fel kell számolni.

Az alkotmánybírók ugyanakkor jelezték: egyáltalán nincsenek meggyőződve arról, hogy az NPD alkotmányellenes tevékenységet végez, sőt, még talán az is beleférhet a demokrácia kereteibe, hogy a párt az otthonuknál tartott felvonulásokkal félemlíti meg politikai ellenfeleit.

A meghallgatás csütörtökön folytatódik, majd hat hét szünet következik, mely alatt az NPD újabb beaványokat, megjegyzéseket fűzhet az eljáráshoz álláspontja védelmében. Várhatóan még idén döntés születik.

Az NPD ügye 2011-ben került elő újra, amikor közvetlen kapcsolatot mutattak ki NPD-s tisztségviselők, valamint a Nemzetiszocialista Illegalitás nevű neonáci terrorista sejt közt, melyet legalább tíz gyilkosságért tartanak felelősnek.

A CDU-CSU jobbközép pártszövetség és a liberális FDP ellenezték, hogy a párt betiltásával próbálkozzanak, arra hivatkozva, hogy az újabb kudarc a szélsőjobb malmára hajtaná a vizet, ezért inkább politikai eszközökkel kell küzdeni. A szövetségi kormány és a Bundestag így ezúttal nem is csatlakozott a Bundesrathoz.

Az NPD 2013-ban a szavazatok 1,3 százalékát szerezte meg a Bundestag-választáson. Ez visszaesés a négy évvel korábbi 1,5-höz képest, de így is több mint félmillióan voksoltak rá. A párt főleg a volt NDK területén népszerű, de ott is csak Mecklenburg-Elő-Pomerániában rendelkezik helyi törvényhozási képviselettel. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.