Nagyvilág

700 millió eurós alapot hozna létre az EU a menekültválság enyhítésére

Főleg a túlterhelt Görögországot céloznák meg a segélyekkel.

Az Európai Bizottság szerdán közölte: terveik szerint 700 millió eurós alapot különítenek el a következő három évben, hogy segítsék a menekültáradattal küzdő tagállamokat. A pénzt a menedékkérők ellátására fordítják.

Christos Stylianides uniós biztos azt mondta: varázsütésre nem lehet megoldani a válságot, de az új alap segít abban, hogy európai megoldást lehessen nyújtani. A segítségből mind a 28 tagállam részesülhet, de a túlterheltebb országokat, elsősorban Görögországot célozza meg. „Az elmúlt időszakban itt alakult ki a legnagyobb humanitárius válság” – mondta a biztos.

Az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak még rá kell bólintaniuk arra, hogy elérhetővé váljon az idei évre megszabott 300 millió euró és a következő két évben kifizethető 200-200 millió. Uniós tisztségviselők ugyanakkor még nem tudták megmondani, honnan veszik el az összeget.

Görögország azzal a kéréssel fordult nemrég az EU-hoz, hogy 480 millió eurót biztosítsanak számára százezer menedékkérő ellátására, miután az osztrák, macedón és szerb szigorítások miatt az ő területükön torlódnak föl az emberek. A kérésről a hétfői EU-Törökország csúcson tárgyalnak majd.

Az Európai Bizottság becslései alapján jelenleg 25 ezer menedékkérő tartózkodik Görögországban és naponta háromezren érkeznek. Különösen válságos a helyzet a görög-macedón határon, ahol tízezren várnak a kapunyitásra, ugyanakkor szerdán mindössze 170 szíriai és iraki menedékkérőt engedtek be.

Uniós források szerint a menekültellátásra szánt segélyeket nem a kormányoknak utalnák, hanem az érintett területen tevékenykedő segélyszervezeteknek és ENSZ-ügynökségeknek. Élelmiszerre, gyógyszerre, ivóvízre, tisztálkodási lehetőségek biztosítására, alapvető egészségügyi szolgáltatásra, oktatásra, az emberek elszállásolására lehetne a pénzeket fordítani. (EUObserver)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik