Nagyvilág

Tüzek és összecsapások törtek ki a Dzsungelben

Elkezdték ledózerolni a francia Calais melletti spontán tábort, aminek pár százan nem örültek. Előbb a sztráda forgalmát blokkolták, majd összecsaptak a rendőrökkel.

Összecsapások törtek ki a franciaországi kikötőváros, Calais melletti nyomortelepen, a Dzsungelnek nevezett viskóvárosban. Itt zömmel olyan migránsok élnek, akik tovább akarnak menni Nagy-Britanniába, de a La Manche alatti alagút megerősített biztonsági intézkedései miatt a francia oldalon ragadtak.

A zavargók felgyújtottak viskókat is, legkevesebb 12 le is égett. A rendőrség könnygázt és vízágyút is bevetett a BBC szerint, ez utóbbit azért, hogy eloltsák a tüzeket. A harcok azért robbantak ki, mert a hatóságok úgy döntöttek, megszüntetik a tábor embertelen állapotait, és egy konténerfaluba költöztetik a lakosokat. Nekik azonban ez nem tetszett, kövekkel dobálták meg a rendőröket.

A migránsok attól tartanak, ha a hivatalos, állami táborba mennek, ujjlenyomatot vesznek tőlük, és Anglia helyett Franciaországban kell menekültstátuszért folyamodniuk. A hatóságok szerint ezer emberről van szó a tábor érintett déli területén, a segélyszervezetek sokkal magasabbra teszik ezt a számot.

Hétfő este is kitartottak az összecsapások, mintegy 150 zavargó vonult ki a Calais melletti autópályára és akadályozta a forgalmat fémrudakkal felfegyverkezve. A rohamrendőrök végül kiszorították őket az útról. Eközben a táborban mintegy száz kunyhót bontottak el, kedden folytatják a dózerolást. Négy embert vettek őrizetbe, köztük a brit No Borders (Határokat Ne) csoport aktivistáit.

A francia hatóságok szerint humanitárius akció, amit csinálnak. Megígérték, az imahelyeket, iskolákat nem bántják a táborban, ahol egyes adatok szerint akár 5500-an is élhetnek, köztük több száz gyerek. Néhányan azt tervezik a lakók közül, hogy Belgiumba vagy Németországba állnak tovább, de Hajat Szirat afgán menekült azt mondta az AFP-nek:

Nagy-Britanniába jutni… ez az, amit az emberek akarnak. Szóval a Dzsungel egy részének lerombolása nem a megoldás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik