Nagyvilág

Betilthatják a német neonáci pártot

Egyesek attól tartanak, hogy a gyűlölködő szélsőségesek „mártírrá” válhatnak.

Kedden a német legfelsőbb bíróság tárgyalja a neonáci Német Nemzeti Demokrata Párt betiltását. Az eljárást a német parlament felsőháza kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy az NPD a demokratikus berendezkedést fenyegeti.

A német kancellár támogatja a párt betiltását. Angela Merkel szóvivője antidemokratikusnak, xenofóbnak, antiszemitának és alkotmányellenesnek nevezte az NPD-t. Ugyanakkor vannak olyan hangok is, amelyek szerint a mindössze 5200 tagot számláló párt a tiltással „mártírrá” válhat egyesek szemében.

Az 1964-ben alakított párt 2013-ban a szavazatok 1,3 százalékát szerezte meg és soha nem lépte át az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Ugyanakkor Mecklenburg-Elő-Pomerániában benne vannak a tartományi gyűlésben és több városi tanácsban is. Egy képviselőjük az Európai Parlamentben is van, Udo Voigt, a párt volt vezetőjének személyében, aki egyszer egy lapinterjúban nagyszerű államférfinak nevezte Adolf Hitlert.

Az NPD igyekezett kiaknázni az elmúlt időszakban kitört menekültválságot és az azt kísérő idegengyűlöletet, de a helyzetet nem sikerült szavazatokra váltania. A válság nyertese inkább a mérsékeltebb jobboldali-populista AfD volt, amely öt tartományi parlamentbe is bejutott, és országosan 10% körüli támogatottságot tudhat magáénak.

A II. világháború óta Németországban mindössze két pártot tiltottak be, 1952-ben a náci párt örökösének számító SPR-t és négy évvel később Nyugat-Németországban a Német Kommunista Pártot. A német igazságügyi miniszter arra figyelmeztetett: azzal, hogy betiltják az NPD-t, még nem vetnek véget a jobboldali szélsőségességnek. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik