Nagyvilág

Merkel elutasítja az 1249 menekültről szóló népszavazást

Nem tartja fairnek a német kancellár, hogy Magyarország ennyit se képes elvállalni a közös teherből, holott a címben szereplő számot még csökkenthetné is Orbán.

Angela Merkel elutasítja a magyar kormány népszavazási kezdeményezését a menekültek uniós tagországok közötti elosztásáról. A német kancellár erről egy vasárnapi tévéinterjúban beszélt.

Merkel az ARD-n sugárzott interjúban arra, hogy az eurózóna válságával ellentétben most mások jóakaratára van utalva és a “kérelmező” helyzetébe került, azt mondta, szerinte ez nem így van, Németország nincs sem kiszolgáltatott, sem kiemelt helyzetben. Valamennyi uniós tagországnak van felelőssége, és mindegyik szeretné megőrizni Schengent, köztük Lengyelország és Csehország is.

Megjegyezte: “Orbán Viktor (…) arról a kérdésről akar népszavazást, hogy érkezhet-e Magyarországra 1294 menekült” a tagállamok között szétosztandó 160 ezerből, pedig valószínűleg még csökkenthetné is ezt a számot, mivel “sok ukrán menekültje van”. “Ez azért mégiscsak egy elvi kérdés, és csak elutasítani tudom ezt az eljárást” – mondta a német kancellár caz MTI szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik