Nagyvilág

Kitart a szír tűzszünet, akcióba lép az ENSZ

Meg-megsértegetik a fegyvernyugvást, de ahol nem az ISIS az úr, nincsenek komolyabb harcok. Most tud az ENSZ is segélyt szállítani százezreknek.

150 ezer szír kaphat azonnali segélyt az ENSZ-től a szombat óta tartó tűzszünet miatt. Az amerikai-orosz fegyvernyugváshoz csatlakoztak a kormányerők és a mérsékelt ellenzéki csoportok zöme is, azonban az nem vonatkozik a radikális iszlamista csoportok elleni harcra, mint az al-Nuszra Front vagy az Iszlám Állam.

Az ENSZ közölte a BBC szerint, hogy március végéig az ostrom alá vett régiók 1,7 millió lakosának is tudnak segíteni. A tűzszünet törékenységétől többen tartanak, annak megsértéséről mindkét oldalról érkeztek jelentések. A helyzet így is sokkal jobb, mint volt.

A világszervezet ezért most élelmet, ivóvizet és gyógyszereket szállít az olyan, szó szerint halálra éheztetett településekre, mint Madaja. Nemrég még az Iszlám Állam ostromolta Deir el-Zórba is próbáltak légi úton segélyt juttatni, de nem igazán sikerült, a szállítmány sok eleme megrongálódott vagy rossz helyen ért földet.

Jelenleg mintegy félmillió ember él ostromlott körzetekben. A szíriai béketárgyalások március 7-én folytatódhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik