Nagyvilág

A Zika lehet az új Ebola

Az Ebola brutális ébresztő volt nemcsak Nyugat-Afrikának, de az egész világnak, írja a CNN. A nonprofit szervezetektől, a kormányokon keresztül mindenki ígéretet tett, legközelebb jobban figyelnek. Az elején úgy tűnt, ez menni fog. Február elsején az Egészségügyi Világszervezet bejelentette, a Zika-járvány nemzetközi horderejű. Az ebola kitörésekor ez a figyelemfelhívás hónapokig váratott magára.

A legfontosabb leckét azonban mégsem tanulták meg: Ne csak csináld, hallgass is!

Az ebola járvány idején, milliókat költöttek fejlesztésekre, a fertőzések csökkentésére és még több pénz ment el a kezelési lehetőségek feltárására. Ennek ellenére, sokan nem voltak hajlandóak változtatni a jól bevált gyakorlatokon, egyesek visszautasították a kezelést. Világos volt az is, át kell gondolni a temetkezési szokásokat, mert ez a járvány egyik fő forrása. Nem tették, az emberek nem hallgattak a józan eszükre. Kiderült, a hiányzó láncszem egy egészen egyszerű dolog, hallgatni és figyelni kell a jelekre.

Szinte senki nem vette a fáradságot, hogy beszélgessen azokkal, akik érintettek, meghallgatni a gondjaikat és félelmeiket.Nem tudták megváltoztatni az emberek gondolkodását, főleg a szegényebb és műveletlenebb rétegek voltak türelmetlenek. Ahol megértés és bizalom volt, ott a járvány alábbhagyott. Sierra Leone-ban a járvány visszafogottabb lett, amikor a segélyszervezetek munkatársai meggyőzték a lakosságot, hogy a biztonságos temetkezéssel sokat nyerhetnek.

A globális egészségügy és a média most jó úton halad afelé, hogy újra elkövesse ezt a hibát. Miután kiderült, hogy a vírus fenyegetést jelent a magzatokra, a kormányok rögtön utasításokat adtak ki országuk lakosainak. El Salvadorban például a kormány arra kérte a családokat, hogy 2018-ig ne vállaljanak gyereket, Brazíliában pedig 4 millió szórólapot osztottak szét. Ezek természetesen fontos dolgok, de valami még mindig hiányzik. A problémát nem szabad csak globálisan kezelni, az egyes emberekre, a kisebb közösségekre is figyelni kell. Mi lesz azokkal a nőkkel, akik szegények, de nincsen pénzük fogamzásgátlóra? Mi lesz a kisebb falvakkal, mi lesz a nyomornegyedek lakóival? Nem szabad elfelejteni:

Nem számít mennyire tűnik globálisnak egy járvány, az igazság az, hogy minden járvány helyi. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik