Nagyvilág

Oroszország szerint Európa nem tudja irányítani a migrációs folyamatokat

Oroszországnak fel kell készülnie az európai migránsválság következményeire – figyelmeztetett pénteken Konsztantyin Romodanovszkij, az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) vezetője Moszkvában.

Értékelésünk szerint az Európai Uniónak eddig még nem sikerült a migrációs folyamatok irányítása

– véli az illetékes és hozzátette, hogy Oroszországnak fel kell készülnie a lehetséges következményekre. Ezek kapcsán Romodanovszkij elmondta: nem zárható ki, hogy a jövőben egyre több menekült érkezik majd a Közel-Keletről, Észak-Afrikából, és Közép-Ázsiából és cél-, vagy tranzitországként tekintenek majd Oroszországra, hogy Nyugat-Európába juthassanak el.

Az illetékes szerint a menekültáradat és a romló gazdasági-szociális körülmények miatt az európaiak is elkezdhetnek kivándorolni.

A helyzet már most kiéleződött Hollandiában, Németországban és Franciaországban. Egyelőre még csak Kanadába, Ausztráliába és Új-Zélandra utaznak ki. A jövőben azonban nincs kizárva, hogy Oroszországba is jönni fognak

– tette hozzá.

Romodanovszkij elmondta azt is, hogy az ukrajnai konfliktus 2014-es kezdete óta mintegy kétmillió ember keresett menedéket Oroszországban. Megfigyelők szerint az ukrajnai menekültek Oroszország különböző pontjain települtek le, sokan közülük azonban az Ukrajnával határos területeken tartózkodnak.

Képünk illusztráció.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik