Nagyvilág

A hét legfontosabb európai választása zajlik, mi meg itt az MSZP-n molyolunk

orbán viktor-enda kenny (ingyenes, )
orbán viktor-enda kenny (ingyenes, )
Egy egész Írország választhat kormányfőt, akit nem Orbán Viktornak fognak hívni. Német típusú nagykoalíciót akarnak a kommentátorok, de ezt a pártok rémálomnak tartják.

Fontos dolgok történnek a világban mostanság, olyannyira fontosak, hogy egy szintén fontos dologról elterelték a figyelmet:

Írország parlamentet választ pénteken.

Helyi idő szerint este 10-kor zárnak a szavazókörök, ahol 3 millió választójoggal rendelkező ír voksolhat a Dáil, azaz parlament 157 tagjára – írja a Guardian. A kilátások már most rosszak, a két gigász, a Fine Gael és a Fianna Fáil közel egyenlő számú voksot kaphat, így kommentátorok már most olyan nagykoalícióra szólítanak fel, ami Németországban alakult Angela Merkel kereszténydemokratái és a szociáldemokraták között.

Ezt a forgatókönyvet egy vezető Fine Gael-tag rémálomként írta le, és egyelőre mindenki ódzkodik ettől. Közben Enda Kenny kormányfő is leadta a voksát Castebarban, és azt mondta, reméli, az emberek elmennek szavazni és teljesítik alkotmányos kötelességüket. Kihívója, Micheál Martin családjával voksolt Ballinlough-ban, és jó eredményekre számított.

Martin pártja, a Fianna Fáil 2011-ben ólajtónyit bukott a hatalomból, mindössze 20 képviselői helyet szerezve. A választók őket büntették Írország majdnem összeomlásáért a gazdasági válságban, amikor a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) kellett fordulniuk, hogy megmentsék a korábbi kelta tigrist. Most a Fine Gael maradhat talán kormányon, koalíciós partnerükön, a Munkáspárton verhetik le a választók a megszorításokat.

Bekerülhet a parlamentbe a Sinn Féin, na meg egy csomó független jelölt is, de az igazán fontos, hogy egy pártnak vagy pártszövetségnek legalább 79 képviselő kell, hogy kormányt alakíthasson. Egy Fine Gael-Fianna Fáil szövetség ezt bőven hozná.

(A fenti képen Enda Kenny ír és Orbán Viktor magyar kormányfők nyilatkoznak.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik